Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013

Γιαουρτογλυκό ψυγείου με ζελέ και φρέσκα φρούτα, το εύκολο και γρήγορο!

Σε πολλούς συνδυασμούς γεύσης και εμφάνισης!


Το γιαούρτι, ένα από τα πιο παραδοσιακά προϊόν τα μας, είναι στη μόδα διεθνώς! Διαβάζουμε τελευταία ότι στην Αμερική κάνει θραύση το greek yogurt και ετοιμάζονται να το βάλουν στα σχολεία τους σαν κολατσιό των μαθητών! 


Παρόλο που το καλό γιαούρτι είναι αξεπέραστο σκέτο, σερβιρισμένο με μέλι και λίγα καρύδια, ή με κάποιο από τα υπέροχα γλυκά μας του κουταλιού, ήδη από τη δεκαετία του 1960 οι νοικοκυρές το συνδυάζουν με προϊόντα της αγοράς και φτιάχνουν δροσερά γλυκάκια, απολύτως καλοκαιρινά πολύ πριν το σύγχρονο frozen yogurt ! 

Πολύ συχνά συνδυάζω το γιαούρτι με  ζαχαρούχο γάλα για το εύκολο γλυκό που περιγράφω στην αντίστοιχη συνταγή. Πιο  «διαίτης» θα λέγαμε είναι το σημερινό γλυκάκι, και μάλλον πιο ελαφρύ. 


Η συνταγή δεν είναι καινούρια, κυκλοφορεί  σε διάφορες εκδοχές στο διαδίκτυο. Η δική μου παρέμβαση είναι η προσθήκη μαρμελάδας στην κρέμα γιαουρτιού-ζελέ. 

Επειδή φτιάχνω άφθονες μαρμελάδες  κάθε χρόνο,  βρίσκω τρόπους κατανάλωσής τους  σε διάφορα γλυκά. Έτσι βάζω μαρμελάδες στην πορτοκαλόπιτα, στα cakes μου και  στα γιαουρτογλυκά μου! 


Τα σκήπτρα κι εδώ τα έχουν οι αρωματικές μαρμελάδες όπως είναι εκείνες των εσπεριδοειδών και φράουλας.
Παλιότερα έφτιαχνα αυτό το γλυκό σε φόρμα, αλλά με έχει "παρασύρει" η μόδα των ποτηριών, γιατί είναι σαφώς ευκολότερη επιλογή σερβιρίσματος!


Υλικά:

1 κουτί ζελέ του εμπορίου
1,5-2  κεσεδάκια των 200ml στραγγιστό γιαούρτι
Φρέσκα φρούτα εποχής της επιλογής μας
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαρμελάδα
1 κούπα βραστό νερό
(Σημαντική είναι η 3η παρατήρηση, δείτε τη)

Επί το έργον:


Σε μια κούπα βραστό νερό διαλύουμε το ζελέ. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε να διαλυθεί. 


Αναμειγνύουμε  και το γιαούρτι και  φροντίζουμε να γίνει ομοιoγενές το μείγμα μας. 

Σε ποτήρια του κρασιού ή σε μπολάκια μικρού μεγέθους, βάζουμε 1-2 κουταλιές φρούτα κομμένα σε μικρά καρεδάκια. Ανάλογα με το πόσα φρέσκα φρούτα θα χρησιμοποιήσουμε σε κάθε μπολάκι  και ανάλογα με το μέγεθός τους,  θα φτιάξουμε λίγες  ή περισσότερες μερίδες γλυκού. 


Προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού , και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει. Σερβίρουμε κατευθείαν από το ψυγείο .


Παρατηρήσεις:

1)Έχω φτιάξει το γλυκό και με 1,5 και με 2 κεσεδάκια γιαούρτι. Και στις δύο περιπτώσεις το ζελέ είναι αρκετό για να πήξει το γλυκό. Επειδή πιο γρήγορα πήζει με 1,5 κεσεδάκι αν θέλω να το σερβίρω γρήγορα προτιμώ αυτήν την ποσότητα γιαουρτιού.

2)Δεν βάζω τα φρέσκα φρούτα μέσα στο μείγμα. Παρόλο που ούτως ή άλλως δεν μένουν στον πάτο του ποτηριού, ελέγχεται καλύτερα η ποσότητα που θα μπει σε κάθε μερίδα  αν τα βάλουμε στα ποτηράκια.

3)Έχω δοκιμάσει αρκετούς συνδυασμούς γεύσεων ζελέ με διάφορα  φρούτα και διάφορες μαρμελάδες. Προτείνω  τους παρακάτω και για τη γευστική και για τη χρωματική τους συνάφεια , αλλά είναι προφανές ότι είναι ζήτημα επιλογής.
α) ζελέ ανανά + μαρμελάδα πορτοκάλι + φρέσκα βερίκοκα ή ροδάκινα ή γιαρμάδες
β) ζελέ λεμόνι +μαρμελάδα οπουδήποτε εσπεριδοειδούς+ φρούτα όπως παραπάνω
γ) ζελέ φράουλα + μαρμελάδα φράουλα + φράουλες
δ) ζελέ κεράσι +μαρμελάδα κεράσι ή βύσσινο+ κεράσια ή βανίλιες
ε) ζελέ βερίκοκο + μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο+ βερίκοκα ή ροδάκινα ή πεπόνι

4) Για μια πιο διαιτητική εκδοχή μπορούμε να βάλουμε γιαούρτι 2% αλλά η αλήθεια είναι ότι με το πλήρες  δίνει άλλη υφή στο γλυκό. Ζάχαρη δεν βάζουμε καθόλου ούτως ή άλλως γιατί η γλύκα της μαρμελάδας  αρκεί .



23 σχόλια:

  1. Θα το πάρω στο ποτύρι, ευχαριστω πολύ!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυο-δυο κάνω τις δόσεις γιατί φεύγει σαν το νερό :-)

      Διαγραφή
    2. Μα και εγω κατα νου ειχα
      ενα ποτυρακι μετα το μεσημεριανο
      και ενα για το βραδυ μπροστα στην τηλεόραση χα χα!

      Διαγραφή
  2. Μ' αρέσει και η διαιτητική εκδοχή και αυτή με τη full επιβαρυμένη γεύση του ζαχαρούχου . Οι δε συνδυασμοί σου ζελέ- μαρμελάδα- φρούτο εξαιρετικά μελετημένοι! Παίρνω ένα ποτηράτο και φεύγω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρθούλα αν και προτιμώ τον πρώτο, όλοι "κάτι έχουν να πουν". Πώς περνάς;

      Διαγραφή
  3. Από τα πού αγαπημένα γλυκάκια για μένα που δεν τα πάω και πολύ καλά με τα γλυκά.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και light για τους μονίμως προσέχοντες Ξανθή μου!

      Διαγραφή
  4. Eνα από τα ωραιότερα και πιο δροσερά γλυκάκια!
    Εγώ το κάνω με φράουλες και ζελέ φράουλας σε φόρμα, αλλά και οι υπόλοιποι συνδυασμοι που προτείνεις, είναι εξαιρετικοί!
    Καλή Κυριακή Βαγγελιώ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα "άσπρα" μου πάνε πιο πολύ το καλοκαίρι Έλενα γιατί οι φρέσκιες φράουλες είναι δυσεύρετες πια. Το φραουλένιο το προτιμώ το Μάη!

      Διαγραφή
  5. Πολύ όμορφο και δροσιστικό!
    Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μ' αρέσει!
    Το γιαούρτι σε γλυκά το λατρεύω, έχω και ζελέ (μπανάνα αν θυμάμαι καλά) και μου έδωσες ωραία ιδέα τι να το κάμω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλω τους οπωσδήποτε πιο εμπνευσμένους συνδυασμούς σου κοπελιά μου :-)!

      Διαγραφή
  7. Το φτιάχνει και η μαμά μου αυτό το γλυκάκι. Είναι δροσερό και νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα, ναι μαμαδίστικο είναι :-)

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία πρόταση!
    Εκείνο που με έχει εκνευρίσει από πέρυσι, είναι ότι ξαφνικά οι έλληνες ανακάλυψαν το παγωμένο γιαούρτι και το χρυσοπληρώνουμε...Μια χαρά είναι το σπιτικό και οικονομικότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κική. Είμαι στις δοκιμές για frozen yogurt, και θα σας τις ανακοινώσω προσεχώς :-)

      Διαγραφή
  9. Βαγγελιώ, μου αρέσουν πάρα πολύ αυτού του είδους τα γλυκά είναι ελαφριά και δροσιστικά!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενη, επι πλέον είναι πολύ εύκολα και οικονομικά. Γλυκά για κάθε μέρα!

      Διαγραφή
  10. Θέλω κι εγώ!!! Αυτό θα τους το κάνω αύριο το βράδυ και θα σου βάλω και φωτό! Το γιαουρτάκι δίνει πάντα τα πιο δροσιστικά γλυκά του καλοκαιριού!
    Φιλιά Βαγγελιώ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω το δικό σου συνδυασμό Έφη! Είμαι σίγουρη ότι θα έχεις εποικοδομητική ιδέα!

      Διαγραφή
  11. Το έφτιαξα, χωρίς τη μαρμελάδα (ποτέ δεν έχω στο σπίτι και ούτε χρησιμοποιώ). Γιαούρτι 0% έβαλα και φράουλες. Έγινε... γιάμμι, γιάμμι, γιάμμιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!!! Σημ.: ΔΕΝ τρώω το ζελέ. Αλλά αυτό ήταν ωραίοοοοοοοοοοοοοοο!!!!

    φραουλοφιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστούμε για τις πολύ ωραίες συνταγές, που όπως φαίνεται καθαρά, δίνεις με την ψυχή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails