Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού

Το περγαμόντο μου, για  να τελειώνουμε (;)   με τα εσπεριδοειδή  για φέτος!


Το πιο αρωματικό, το πιο φίνο, το πιο  διάφανο γλυκό του κουταλιού είναι κατά τη γνώμη μου το περγαμόντο. Το άρωμά του είναι ανεπανάληπτο. Παρόλο που το ωμό περγαμόντο δεν τρώγεται, όταν το φτιάξουμε γλυκό είναι υπέροχο. Ακόμη και το σπίτι μοσχοβολά όση ώρα το ετοιμάζουμε! 


Ανέκαθεν ήταν  από τα πιο παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, και το πιο πολύτιμο του ντουλαπιού μπορώ να πω. Ενώ  στα άλλα υπήρχε μια …άνεση κατανάλωσης , το περγαμόντο ήταν για κέρασμα!  Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες  το έβαζαν στο βάθος του ντουλαπιού.


Στα καφενεία, η πρώτη επιλογή στα γυναικεία κεράσματα του καφενείου -που ήταν συνήθως γλυκά του κουταλιού- ήταν το μυρωδάτο περγαμόντο . Στα παιδιά βέβαια τα σκήπτρα είχε η βανίλια υποβρύχιο!


Στην Κρήτη βρίσκουμε περγαμόντα ακόμη , και έτσι έκανα τη δεύτερη φετινή δόση μόλις προχθές. Ο τρόπος μου είναι εύκολος και «ασφαλής». Επιτυγχάνει πάντα μπορώ να πω. Το ξύσμα του δεν πρέπει να πεταχτεί, γι αυτό  αν το αφαιρέσω, το φυλάσσω για να αρωματίσω άλλα γλυκά (κέικ, μπισκότα, κουλουράκια κλπ). 


Συνηθίζω να κόβω το περγαμόντο σε ραβδάκια . Μ’ αρέσει να το διαφοροποιώ από το νεράντζι και το πορτοκάλι. Εξάλλου έτσι ξεπικρίζει πιο εύκολα και γίνεται πιο διάφανο. Το περγαμόντο  είναι από μόνο του υπέροχο κέρασμα αλλά όπως  όλα τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή γλυκά του κουταλιού  μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά άλλα γλυκά από παγωτά και κρέμες μέχρι κέικς και γλυκά ψωμιά! Αξίζει τον κόπο να φτιάξουμε 1-2 βαζάκια.


Υλικά:

7 περγαμόντα  ( η φλούδα είναι πάνω κάτω 600 γραμμάρια)
1 κιλό ζάχαρη
1,5 κούπα νερό
Χυμός ενός λεμονιού

Επί το έργον:


Αφήνουμε για λίγη ώρα τα περγαμόντα σε μια λεκάνη με νερό και μετά τα πλένουμε πολύ καλά ( με σφουγγαράκι ή βουρτσάκι  κατά προτίμηση).  Με λεπτό τρίφτη αφαιρούμε το ξύσμα πάνω πάνω  . 


Τα ξεπλένουμε και τα κόβουμε σε 3 ή σε 4 λωρίδες (ανάλογα το μέγεθός τους) όπως τα πορτοκάλια. Αφαιρούμε προσεκτικά όσες ίνες φαίνονται στο εσωτερικό τους. 

Βάζουμε τις φλούδες σε κρύο νερό και τις βράζουμε για 10 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός). Χύνουμε το καυτό νερό και γεμίζουμε με κρύο την κατσαρόλα. Τις αφήνουμε σε κρύο νερό μέχρι να κρυώσουν τόσο, όσο να μπορούμε να τις πιάσουμε. Μετά τις κόβουμε σε μακρόστενες λεπτές λωρίδες .

Επαναλαμβάνουμε  το βράσιμο –των λωρίδων πια- για άλλες δυο φορές. Αν την τελευταία φορά δεν έχουν μαλακώσει αρκετά τις αφήνουμε να βράζουν περισσότερο χρόνο.  Δοκιμάζουμε αν έχουν ξεπικρίσει  ( ο βαθμός ξεπικρίσματος είναι και λίγο προσωπική επιλογή). Αν θέλουμε να γλυκάνουν και άλλο τις βράζουμε άλλη μια φορά ή τις αφήνουμε για ένα βράδυ σε κρύο νερό. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε να φύγει το νερό που έχουν συγκρατήσει. Τις πιέζουμε μάλιστα ελαφρά στο στραγγιστήρι  να φύγει όσο γίνεται περισσότερο νερό. 

Βάζουμε να βράσει η ζάχαρη με τη 1,5 κούπα νερό , ανακατεύουμε ,   και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη  και αρχίσει να κοχλάζει  το σιρόπι , προσθέτουμε  τις φλούδες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά.  Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να μείνει το γλυκό μας  για 20-24 ώρες. Ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει. Δοκιμάζουμε αν έχει δέσει όπως περιγράφεται εδώ. 


Λίγο πριν το κατεβάσουμε προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Βάζουμε καυτό το γλυκό σε καυτά βάζα που έχουμε αποστειρώσει (τα πιάνουμε προσεκτικά με μια πετσέτα), τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν και τα διατηρούμε σε ντουλάπι.  Όταν τα ανοίξουμε τα διατηρούμε στο ψυγείο.


Παρατηρήσεις:

1)Αν τα περγαμόντα είναι πολύ φρέσκα μπορούμε να μην αφαιρέσουμε το ξύσμα. Τότε θα κάνουμε ένα ξεπίκρισμα ακόμη και θα τα αφήσουμε στο νερό για ένα βράδυ.  Τα έφτιαξα έτσι την πρώτη  φετινή φορά  γιατί μας αρέσει η ελαφρά  πικρίλα που μένει. Το άρωμα μάλιστα είναι πιο έντονο έτσι.

2) Το ξύσμα των εσπεριδοειδών το απλώνω σε ένα χαρτί ή σε ένα ρηχό πιάτο και το βάζω στην κατάψυξη για 1-2 ώρες. 


Μετά το μαζεύω σε σακουλάκι κατάψυξης και το χρησιμοποιώ σε άλλα γλυκά . Είναι κρίμα να πετάμε τόσο άρωμα!

3)Το κόψιμο σε ραβδάκια  μπορεί να γίνει και πριν να το βράσουμε. Μετά όμως το πρώτο βράσιμο οι φλούδες μαλακώνουν και κόβονται πιο εύκολα. Δεν πρέπει όμως να το αφήσουμε για επόμενα κοψίματα γιατί θα λιώσει στα χέρια μας!

4)Τα φρούτα σκληραίνουν λίγο μετά που θα μπουν στο σιρόπι. Έτσι πρέπει να μαλακώσουν αρκετά πριν τα προσθέσουμε σ’ αυτό.  Δεν πρέπει να είναι λιωμένο αλλά μη μας γίνει και σκληρό.


Μη παραλείψετε να φτιάξετε και φρουί γλασέ με λίγα από τα περγαμόντα σας!

44 σχόλια:

  1. Καλημέρα, Βαγγελιώ μου!
    Καλοφάγωτο το γλυκό σου, σου έγινε υπέροχο!
    Είναι όντως το πιο αρωματικό γλυκό κουταλιού. Είναι το αγαπημένο μου!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελένη μου! Και το δικό σου!

      Διαγραφή
  2. Βαγγελιώ μου καλημέρα σου. Είναι το αγαπημένο μου γλυκό!!!!! Τέλειο το έφτιαξες!!!!!!
    Στην Κύπρο χρησιμοποιούμε τον χυμό του μαζί με χυμό λεμονιού στις σπιτικές μας λεμονάδες, τέλειο άρωμα και γεύση!!!!
    Καλοφάγωτο χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ανθή για την επίσκεψη και το σχόλιο! Πολύ ωραία και ...αρωματική η ιδέα για τη λεμονάδα!

      Διαγραφή
  3. Το γλυκό!!!! Φέτος τα εσπεριδοειδή που φτάνουν στην πόρτα μας δεν είναι καθόλου καλά έχω φτιάξει δυο φορές αλλά καμιά σχέση με παλιότερα που τα είχα μαζέψει μόνη μου κάπου στας εξοχάς.
    Καλοφάγωτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ξανθή. Κι εγώ έψαχνα τα άγρια περγαμόντα (εκείνα με την ανώμαλη επιφάνεια) αλλά δεν βρήκα φέτος!

      Διαγραφή
  4. τελευταια με επιασε νοσταλγια για παλιες ατμοσφερες. φιαχνω ελληνικο καφεδακι και το συνοδευω με γλυκο κουταλιου. περγαμοντο δεν εχω, εδω ειναι δυσκολο να βρω, ισως θα πρεπει να παω σε εξωτικα!! μαναβικα αλλα που να τρεχω. υπεροχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το περγαμόντο είναι πράγματι νοσταλγικό γλυκό Ειρήνη! Από τα πιο παραδοσιακά του κουταλιού!

      Διαγραφή
  5. Το αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού παιδιόθεν ;)
    Πάντα το θεωρούσα ... άλλης κλάσης!!!
    Σ' αυτό με είχε οδηγήσει θαρρώ η εκλεπτυσμένη του γεύση και το φίνο άρωμα του.
    Υπέροχη ανάρτηση Βαγγελιώ
    Φιλιά
    Καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο πολύ σωστός χαρακτηρισμός! Άλλης κλάσης! Καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  6. Είναι πραγματικά ένα πολύ φινετσάτο και νοσταλγικό γλυκό με ανεπανάληπτο άρωμα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου οι χαρακτηρισμοί σου πολύ εύστοχοι!

      Διαγραφή
  7. Δεν νομίζω να υπάρχει πιο αρωματικό, πιο φίνο, πιο υπέροχο γλυκό κουταλιού!!
    Γεια στα χέρια σου Βαγγελιώ μου!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι λέω κι εγώ Έλενα! Και το σπίτι ακόμη μοσχοβολά!

      Διαγραφή
  8. Δεν έχω λόγια για το περγαμόνοτ! Τρελλαίνομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΚΙΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΤΡΕΛΑΝΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραία ιδέα! θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε! Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  10. Ακομη δεν το εχω κανει αυτό το γλυκό.. .νομιζα οτι ειναι δύσκολο ...Βαγγελιώ μου...αλλα απο οτι βλεποω πιο δυσκολο ειναι νε το βρείς .. προχθες το ειδα στην λαική.. και κρίμα που δεν το πήρα ... ειδα οτι δεν είναι δύσκολο....ακριβως έτσι εκανα ενα γλυκο με φλουδες λεμονι και πορτοκαλι μαζί...εγινε υπεροχο... βλεπω οτι και ο ανωνυμος απο πανω δίνει και αλλες παραλαγές.. θα δοκιμαστούν οταν βρούμε τα φρουτα αυτά...
    φιλιά ...πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα είναι πολύ εύκολο! Να φτιάξεις! Θα βρίσκουμε περγαμόντα για λίγο ακόμη. Ναι η ιδέα του ανώνυμου είναι πολύ ωραία!

      Διαγραφή
  11. Μμμμμμμμμμμμμμμ........μου άνοιξες την όρεξη! Ευτυχώς που η μανούλα μου φρόντισε να μ'εφοδιάσει με κάμποσα βάζα και έχω μπόλικο απο το γλυκό της! Ιδανικό για τη νηστεία αλλά και όλες τις μέρες του χρόνου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου παντός καιρού και σε πολλούς συνδυασμούς! Από τα πιο αγαπημένα. Να είναι καλά οι μανούλες!

      Διαγραφή
  12. Το περγαμόντο είναι... επικίνδυνο γλυκό. Όχι γιατί έχει πολλές θερμίδες, όχι γι' αυτό. Είναι επικίνδυνο γιατί άμα πέσει το βαζάκι και σπάσει στη μέση στο χολ σου, μπορεί να το πατήσει κανείς μετά, να γλιστρήσει, να πέσει, να χτυπήσει και να μελανιάσει και να πονάει μια βδομάδα. Άσε που τα γυαλιά μπορεί να πιάσουν το σπίτι και τα σιρόπια να τα πατάς και να τα μεταφέρεις σ' όλο το σπίτι. Γι' αυτό σου λέω: το... περγαμώτο είναι επικίνδυνο γλυκό. Ας πάω να φάω ένα κουταλάκι τώρα.

    Μμμμμ!!!! Γιάμμι!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εμπειρία! Βιαστική ήσουν κυρά μου :-). Φαντάζομαι το περγαμόντο της μανούλας σου θα είναι τέλειο!

      Διαγραφή
  13. Αχ, όχι! Να μην τελειώνουμε! Μ' αρέσουν τόσο αυτές οι δημιουργίες σου! Πώς να τις αποχωριστώ (έστω και για ένα χρόνο); Το περγαμόντο φανταστικό!!! Με λίγο γιαουρτάκι θα είναι τρέλα...
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου το ερωτηματικό στον υπότιτλο δικαιολογεί και συνέχεια :-)!

      Διαγραφή
  14. Αχ και να είχα ένα βαζάκι Βαγγελιώ μου...που το δικό μου πια τελείωσε :-))
    Μοσχοβολιστό και γαργαλιστικό.
    Καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ και το δικό μου κοντεύει να τελειώσει Πηνελόπη :-)! Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
  15. Χρώματα,αρωματα κ γλυκιές αναμνήσεις ξεχύνονται απο τις αναρτήσεις σας..το περγαμόντο μας γεμισε ΄ενα δωμάτιο ευωδιές,,μεγάλη πρόκληση για μικρές δόσεις γλύκας και ανάμνησης...καλό σ/κ κ από μένα!!και πάντα τέτοια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι γλυκό σχόλιο, τι γλυκό blog! Καλώς όρισες Kate!

      Διαγραφή
  16. Θανατηφόρα αγαπημένο και αρωματικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα και καλώς σε βρήκα!
    Τα μαγειρέματά σου είναι έμπνευση για μένα.
    Φέτος κατάφερα να φτιάξω τα πρώτα μου γλυκά του κουταλιού και δε λέω να σταματήσω. Άσε που χαρίζω ότι αγοραστό βάζο με γλυκό υπάρχει στο ντουλάπι. Περγαμόντα δε θα βρω τέτοια εποχή, αλλά θα δοκιμάσω τη συνταγή σου με χοντρόφλουδα λεμόνια που μου χάρισε ένας φίλος. Ελπίζω να πετύχει σα το μοσχοβολιστό περγαμόντο σου. Όσο για το χυμό, θα γίνει λεμοναδίτσα μυρωδάτη για τα καλοκαιρινά βράδυα στο μπαλκόνι.
    Εύχομαι πάντα επιτυχίες κι όχι μόνο στην κουζίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ για το τόσο ζεστό και τιμητικό σχόλιο! Να είσαι καλά. Απ'ότι καταλαβαίνω είσαι νέα μαγείρισσα. Χαίρομαι που το blog σε βοηθά. Ναι. το λεμονάκι γίνεται εντελώς αντίστοιχα αν και η τελική γεύση είναι διαφορετική. Καλή επιτυχία και καλές γιορτές.

      Διαγραφή
  18. γειά σας,
    όταν η επιφάνεια είναι ανώμαλη, πώς τα τρίβουμε αποτελεσματικά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. επίσης στη λαϊκή μου είπαν να μη βάλω αρμπερόριζα γιατί θα καλύψει το άρωμά του, ισχύει;;;; σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημερα! Εχω βαλει τα περγαμοντα στο νερο! Επειδη θελω να κανω μια προσαρμογη στην δοσολογια και δεν εχω ζυγαρια ακριβειας, τα 600 γρ. φλουδας ειναι, περιπου, 2 1/2 φλυτζανες, ετσι; :-) Αρα, σε αυτο το γλυκο η ζαχαρη ειναι σχεδον διπλασσια του φρουτου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το περγαμοντο φανταστικο εκανα και ολοκληρο χωρις τριψιμο αλλη γευση λιγο πικρο αλλα ωραιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θεέ μου σιελόρροια μ'επιασε ενώ ακόμη δεν είναι έτοιμο...μοσχομύρισε μέχρι έξω. Καλά δεν το συζητώ ... το καλύτερο γλυκό του κουταλιού μακράν όμως , και όταν λέμε <>, εννοούμε πολλά χιλιόμετρα κορίτσια μου και αγόρια μου...λατρεμένο μου περγαμόντο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΥΠΕΡΟΧΟ, ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι! Θεωρώ το άρωμα του περγαμόντου το πιο φίνο από όλων των εσπεριδοειδών! Καλοφάγωτο!

      Διαγραφή
  24. υπεροχο περγαμοντο!!!θα φτιαξω την συνταγη σας αυριο με ενα ειδος περγαμοντου που ειναι πρασινο με ροζους!!ελπιζω να πετυχει οπως η δικη σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το περγαμόντο που λέτε είναι το πιο αρωματικό κατά τη γνώμη μου μόνο που είναι πιο δύσκολο στο καθάρισμα. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
    2. Υπέροχο!!!!!έκανα τη συνταγή και βγήκε τέλειο!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  25. ετοιμο!!!!μοσχομυρισε ολο το σπιτι!!!πολυ ωραια η συνταγη ευκολη και γρηγορη!!ευχαριστω πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails