Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Σπιτική συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα ή απλά σιρόπι πορτοκαλιού

Πορτοκαλάδα από ώριμα ζουμερά πορτοκάλια!




Τα πορτοκάλια αυτή την εποχή τελειώνουν, αλλά είναι πολύ γλυκά και προσφέρονται για όλα τα «πορτοκαλογλυκά».   Την εβδομάδα που πέρασε έφτιαξα όλα –σχεδόν-  τα πορτοκαλένια  που θέλω να έχω στο ντουλάπι μου. Πορτοκάλι γλυκό, μαρμελάδα με δύο τρόπους (επιφυλάσσομαι για το δεύτερο…) και το σιρόπι που παρουσιάζω σήμερα.  


 Ώριμα, γλυκά, αρωματικά πορτοκάλια σε πολύ καλή τιμή που αξίζει τον κόπο να τα επεξεργαστούμε και να τα κρατήσουμε σε κάθε μορφή για το καλοκαίρι που δεν θα υπάρχουν…


Με 5-6 ζουμερά πορτοκάλια έφτιαξα παραπάνω από ένα λίτρο συμπυκνωμένο χυμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να φτιάξουμε αναψυκτικό , και σαν αρωματικό σιρόπι. 


Κυρίως τον χρειάζομαι για πολλές συνταγές βουτημάτων που περιέχουν χυμό πορτοκαλιού, στη θέση της πορτοκαλάδας του εμπορίου που δεν είναι τόσο αρωματική!  Αλλά και σαν σιρόπι γαρνιρίσματος είναι θαυμάσιο! 


Ήδη το δοκιμάσαμε πάνω σε χαλβά με σοκολάτα σαν …επέκταση της ιδέας που παρουσιάστηκε εδώ.

Υλικά:

3 κούπες χυμό πορτοκαλιού ( προέκυψε από 6 ζουμερά πορτοκάλια)
4 κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό
Φλούδα δύο πορτοκαλιών

Επί το έργον:


Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια. Με το αποφλοιωτή παίρνουμε σε κορδέλες τις φλούδες δύο πορτοκαλιών. 


Στύβουμε τα πορτοκάλια και περνούμε από σήτα το χυμό τους. 


Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη το νερό και τις φλούδες και τα βράζουμε για 5-7 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός). 


Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να συμπυκνωθεί το διάλυμά μας σε πυκνό σιρόπι. Αφαιρούμε τον αφρό που μαζεύεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας. 


Δοκιμάζουμε το δέσιμο ως εξής: βάζουμε σε ένα κουταλάκι λίγο και το αδειάζουμε μέχρι να μείνουν 2-3 σταγόνες πάνω του. Αυτές τις στάζουμε σε ένα πιατάκι. Αν διατηρούν το σχήμα τους και δεν σκορπούν άτακτα, είναι έτοιμο.
  

Το αφήνουμε να  κρυώσει ελαφρά και το αδειάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια. Τον διατηρούμε στο ψυγείο.
  
Το δεμένο σωστά σιρόπι μένει στο κάτω μέρος του ποτηριού

Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν αναψυκτικό , το αραιώνουμε σε αναλογία 1:3 (1 μέρος σιρόπι-3 μέρη νερού).


Παρατηρήσεις:

1)Αν έχουμε θερμόμετρο, μπορούμε να δέσουμε το σιρόπι ως τη θερμοκρασία των 106 βαθμών. Έχει την επιθυμητή πυκνότητα.
2) Δεν θέλω να αναφέρω χρόνο δεσίματος γιατί εξαρτάται από την περιεκτικότητα των πορτοκαλιών σε ζάχαρη. Εμένα μου πήρε λιγότερο από  μισή ώρα.
3)Μπορούμε να αραιώσουμε το σιρόπι με σόδα ή ανθρακούχο νερό . Επίσης η διάλυση με ρακή 1:1 δίνει ένα αρωματικότατο λικεράκι πορτοκαλιού στη στιγμή!


30 σχόλια:

  1. Με ξεσήκωσες πάω λαϊκή να πάρω πορτοκάλια!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή αξίζει τον κόπο γιατί είναι απίστευτα αρωματική!

      Διαγραφή
  2. Ωραία ιδέα Vita! Μου αρέσει ό,τι μπορούμε να έχουμε έτοιμο για να το χρησιμοποιούμε όποτε το χρειαζόμαστε. Αχ αυτή η μαρμελάδα σου! Την έχω υιοθετήσει πλέον και την φτιάχνω συνεχώς. Από την τελευταία φορά που έφτιαξα, έχει μείνει μόνο ένα βαζάκι κι αυτό γιατί δεν μπορώ να το ανοίξω με τίποτα! :) :)
    Πολλές κι όμορφες καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε και την καινούρια! Πολύ ωραία και αυτή!

      Διαγραφή
  3. ποσο καιρό όμως μπορεί κανεις να το διατηρήσει ?
    το ίδιο θα μπορούσα να κάνω και με λεμόνια - που τους έχω αδυναμία? :)
    μελινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες! Διατηρείται μέχρι να βγουν τα καινούρια πορτοκάλια! Δεν τη θέλουμε και περισσότερο. Έτσι δεν είναι;

      Διαγραφή
  4. Σπιτική πορτοκαλάδα, τέλεια ιδέα!
    Φιλάκια Βαγγελιώ μου, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Έλενα, έτσι αποφεύγουμε τα συντηρητικά του εμπορίου.

      Διαγραφή
  5. Ωραία ιδέα και πολύ χρήσιμη!
    Μπράβο, Βαγγελιώ μου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. υπέροχο,λαχταριστές φωτο....την αγαπά πολύ ο γιός μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν επαινείτε τις φωτογραφίες μου, χαίρομαι ιδιαίτερα :-). Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  7. Τι ωραία ιδέα!! Πολύ μου αρέσει η σπιτική πορτοκαλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη, αξίζει και ιδιαίτερα για τα παιδάκια...

      Διαγραφή
  8. Τέλεια ανάρτηση!!! Πολύ μου αρέσει το άρωμα και η γεύση των πορτοκαλιών!! Το σιρόπι σου έχει άπειρες χρήσεις, οπότε είναι απαραίτητο!! χιχι!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Χριστίνα! Που θα το βάλεις και δεν θα μοσχομυρίσει;

      Διαγραφή
    2. Σε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #26 :)
      Καλή εβδομάδα!!!
      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  9. Η πορτοκαλάδα θα φτιαχτεί΄σήμερα κιόλας. Τα διπλανά κουλουράκια τι είναι????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω εντυπώσεις... Τα κουλουράκια έπονται :-)...

      Διαγραφή
  10. Πάρα πολύ ωραία και χρήσιμη πρόταση! Εμείς λατρεύουμε τα πορτοκάλια, οπότε θα δοκιμάσω και τη συνταγή σου για χυμό
    Καλό σου απόγευμα, Βαγγελιώ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη περιμένω εντυπώσεις αν την φτιάξεις τελικά!

      Διαγραφή
  11. Τι όμορφη που φαίνεται Βαγγελιώ μου.
    Άντε πάλι στα "αίματα" με βάζεις...καθώς σήμερα μάλλον θα ολοκληρώσω και το γλυκό κουταλιού λεμόνι, που ξεκίνησα προχθες, καθώς έφερα μερικά χοντρόφλουδα λεμόνια από το τελευταίο μας ταξίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, περιμένω εναγωνίως τον τρόπο σου...

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραία η πρόταση σου σήμερα! Πάω για πορτοκάλια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΔΙΠΛΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ??? ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΦΡΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΩ!!!! ΣΥΝΤΑΓΗ ΥΠΑΡΧΕΙ????? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συνταγή για τα κουλουράκια προσεχώς :-) ...

      Διαγραφή
  14. Τα περιμένουμε με λαχτάρα!!!! Σας ευχαριστώ!!!! Με μαθαίνετε πολλά πράγματα! Σας ευχαριστώ!!!! Άντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΙΔΕΑ !!!! ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΟΥ ΤΡΕΛΑΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλησπέρα σας!
    μπορούμε να αφαιρέσουμε ή να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με κάποιο άλλο φυσικό γλυκαντικό;
    επίσης, κάπου δοκίμασα μια πάστα πορτοκαλιού (η υφή του ήταν σαν πατέ ελιάς), μήπως ξέρετε κάποια συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails