Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Μαραθοτηγανίτες

Συνταγές με αγάπη, από αγάπη, για αγαπημένους, από αγαπημένους,  μας προτρέπει να δημοσιεύσουμε το ολοκαίνουριο blog  Παιχνίδιατης Κουζίνας που έστησαν οι καλές μας φίλες  Ξανθή και Μωβ Θάλασσα και Πρασινάδα. Ίσα που προλαβαίνω σήμερα να δηλώσω τη συμμετοχή μου, αφού η προθεσμία τελειώνει με το τέλος του Φλεβάρη.Η συμμετοχή μου είναι μια λιτή συνταγή. Μια συνταγή της cucina povera όπως λέω δανειζόμενη τον ιταλικό όρο, τις συνταγές με τα απλά τοπικά υλικά που έχουν σχεδόν μηδενικό κόστος  αλλά  το αποτέλεσμά τους είναι μεγαλύτερο από το «άθροισμα»  των υλικών τους .
Για μένα το πιο αγαπημένο χορταρικό από όλα της πατρίδας μου- κι έχουμε άφθονα- είναι το μάραθο. ΤΟ μάραθο , ή Ο μάραθος είναι ένα χορταράκι που αν ζούσα εκτός Κρήτης θα το έπαιρνα και θα το φύτευα στον κήπο μου για να μου τη θυμίζει. Αν κάνω μια βόλτα στην κοντινή μου εξοχή μπορεί να γεμίσω σε 10 λεπτά μια ολόκληρη σακούλα αγριομάραθα. Στην Κρήτη δεν το έχουμε μόνο για μυρωδικό. Στήνουμε ολόκληρα πιάτα με μάραθα. Φαγητά κατσαρόλας  με βασικό υλικό το μάραθο και πίτες και πιτάκια που μοσχομυρίζουν. Σε πολλούς δεν αρέσει η τόσο έντονη γεύση του και μυρωδιά του  και το συνηθίζουν μόνο σαν μυρωδικό, αλλά εμείς εδώ το χρησιμοποιούμε και έτσι (σαν αρωματικό) και αλλιώς (σαν βασικό χορταρικό φαγητών , συνδυασμένο με ψάρι ή κρέας ή χοχλιούς).


Μαραθοτηγανίτες  λοιπόν με μυρωδάτο μάραθο, το αγαπημένο μου χορταρικό. Τους  έφτιαξα  (γένους αρσενικού παρακαλώ ! Στην Κρήτη είναι ο τηγανίτης και όχι η τηγανίτα!) για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και σας τους προτείνω για όλη τη Σαρακοστή.

Υλικά:
1 μεγάλο ματσάκι μάραθο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο

Μισή κούπα νερό
Περίπου μια κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή για όλες τις χρήσεις με ένα κουταλάκι μπέικιν)
Αλάτι
Πιπέρι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τα μάραθα και αφαιρούμε τα σκληρά κοτσανάκια. Τα βάζουμε σε μπολ με μπόλικο νερό και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε για λίγη ώρα για να φύγουν οι σκόνες τους. Μετά τα πλύνουμε αρκετές φορές μέχρι να είναι εντελώς καθαρό το νερό που αφήνουν.

Σε κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι να μαραθεί και προσθέτουμε τα μάραθα ψιλοκομμένα. Αφήνουμε να χαμηλώσουν στην κατσαρόλα και να βράσουν για κανένα δεκάλεπτο, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νεράκι. Τα κατεβάζουμε από το μάτι, τα βάζουμε σε μπολ ανάμειξης και με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε ακόμη μικρότερα κομμάτια αν χρειάζεται. Πρέπει να έχουμε περίπου μια κούπα ψιλοκομμένα τσιγαριστά μάραθα.


Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μισή κούπα νεράκι και λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα πηκτό χυλό που να στέκεται στο πηρούνι. Βάζουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι να κάψει και με ένα κουτάλι ρίχνουμε κουταλιές από το χυλό. Πρέπει να είναι καυτό για να μη "λαδοπίνουν", αλλά όχι να έχει φτάσει σε σημείο να καπνίζει. Πρέπει να είναι τραγανοί και να έχουν τηγανιστεί και στο εσωτερικό τους, να μην είναι σαν λάσπη.
Όταν τηγανιστούν από μια πλευρά, γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη και τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρονται ζεστοί με ή χωρίς  λεμόνι .


Παρατηρήσεις:
1)Μπορούμε να προσθέσουμε στο χυλό ένα σφηνάκι ρακή ή ούζο για περισσότερο άρωμα.
2)Συνηθίζω να σοτάρω και να μαγειρεύω λίγο τα μαραθάκια πριν τα χρησιμοποιήσω για τους μαραθοτηγανίτες . Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και ωμά αλλά θεωρώ ότι γίνονται καλύτεροι έτσι.
3)Μπορούμε να προσθέσουμε τυρί και αυγό στο μείγμα. Εγώ τότε προσθέτω περισσότερο αλεύρι και κάνω το μείγμα πιο σφικτό ώστε να πλάθονται σαν κεφτέδες. Τους λέω μάλιστα μαραθοκεφτέδες. Επειδή όμως είναι Σαρακοστή, προτείνω τη νηστίσιμη εκδοχή.
      Καλημέρα από μια κάτασπρη γειτονιά της Κρήτης!



Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ( συμπληρώσεις...)


Θέλοντας να κάνω την πρότασή μου για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, είδα ότι η κατηγορία με τα νηστίσιμα είναι από εκείνες  που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό συνταγών στο blog . Έτσι διάλεξα εκείνες που έχουν συνδεθεί περισσότερο με την συγκεκριμένη ημέρα. Οι προμήθειες των περισσότερων υλικών πρέπει να γίνουν σήμερα οπότε ας καταγράψουμε τι μας χρειάζεται κι ας προγραμματίσουμε από σήμερα το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Μη ξεχάσουμε τουρσιά, λουμπούνια, ελιές, αγκινάρες,  ταραμά, ταχίνι και χαλβά του μπακάλη... Και φυσικά όσα θαλασσινά και σαλατικά μπορούν να αγοραστούν από σήμερα.

Και φυσικά λουκούμια ή υποβρύχιο ή κάποιο από τα νηστίσιμα βουτήματα
update 2-3-2014


Τα υλικά για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, τα έχουμε ήδη προμηθευτεί. Επαναφέρω το post και συμπληρώνω μερικά νέα πιάτα ... Το κλικ στους τίτλους, οδηγεί στις συνταγές













και φυσικά όλα από την ετικέτα των νηστίσιμων



Καλά να περάσετε!



Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Αποκριάτικο τραπέζι


Το τραπέζι του μεσημεριού της Μεγάλης Αποκράς (Μεγάλη Αποκρά λέγαμε στην Κρήτη την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς) είναι από τα πλουσιότερα της χρονιάς στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Αν και η τελευταία βδομάδα του Τριωδίου λέγεται Τυρινή ή μακαρονού ή λαζανού  και υποτίθεται ότι καταναλώνονται μόνο ζυμαρικά και τυροκομικά, η κατανάλωση του κρέατος καλά κρατεί ( ακόμη φέτος τουλάχιστον. Του χρόνου δεν ξέρω τι μας περιμένει…).
Το βράδυ της Κυριακής η γιαγιά μου ( και τώρα ακόμη η μάνα μου) έβραζε αυγά και αυτά ήταν τα τελευταία «λεργιά» που κατανάλωνε (έτσι λέμε τα μη νηστίσιμα)   αφού τηρούσε πιστά τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η ευχή που λέγεται χαρακτηριστικά  είναι   «με αβγό το κλείνω, με αβγό να το ανοίξω»  εννοώντας βέβαια το κόκκινο πασχαλινό αυγό.
Η πρόταση λοιπόν για το αποκριάτικο τραπέζι δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει μακαρόνια σπιτικά ή του εμπορίου σε ζωμό κρέατος με μπόλικο κρητικό κεφαλοτύρι ή ξερό αθότυρο.

Δείτε  και φτιάξτε τα σπιτικά σκιουφιχτά με μπόλικο βούτυρο (κατά προτίμηση στακοβούτυρο)κλασικό πιάτο της Τυρινής ,  αλλά και την κρητική μακαρονάδα, ανάμεσα σε άλλα πιάτα που συνηθίζουμε τις Απόκριες. (Κλίκ στον τίτλο για κάθε συνταγή).
                           Τα σκιουφικτά μας μακαρόνια


Επίσης μην παραλείψετε κάποιο ψητό
                  Χοιρινό ή αρνάκι με πατάτες


Οπωσδήποτε κάποια εντράδα

Κάποιο μεζεδάκι που να "σηκώνει" κρασάκι 
                                         Σφακιανό γιαχνί
Οπωσδήποτε σαλάτες πράσινες, αλλά και γιαουρτένιες. 



Για γλυκό, προτιμείστε κάτι ελαφρύ γιατί το αποκριάτικο τραπέζι είναι ήδη πολύ πλούσιο και δεν χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Ένα γλυκό του κουταλιού με το οποίο θα γαρνίρουμε γιαούρτι ή κάποια μους όπως εκείνη της μυζήθρας , και φυσικά κάποιο μυζηθροπιτάκι που θα βρείτεστην προηγούμενη ανάρτησή μου.Αλλά και τα γλυκά με φύλλο συνηθίζονται αυτές τις μέρες



Και προπαντός, καλό ελληνικό κρασί γιατί αυτό ταιριάζει
 καλύτερα με την ελληνική κουζίνα, καλή παρέα και καλή
 καρδιά όσο αντέχουμε!
Καλό τριήμερο να περάσουμε!
Related Posts with Thumbnails