Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Κρέας με μελιτζάνες



Ο συνδυασμός λαχανικών με κρέας δίνει πάντα επιτυχημένα φαγάκια. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι με την ποικιλία που έχουμε στα λαχανικά απολαμβάνουμε  όλες τις λεγόμενες εντράδες ( η γενική ονομασία αυτών των φαγητών από το βενετικό endrada που σημαίνει είσοδος. Παράξενο;) . Εδώ στην Κρήτη συνδυάζουμε το κρέας  (και το ψάρι!) με όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά και τα χόρτα. Με κολοκυθάκια , με πράσινα φασολάκια, με μπάμιες, με μελιτζάνες. Μάλιστα οι συνδυασμοί μας αφορούν σχεδόν όλων των ειδών τα κρέατα.  
Με τις μελιτζάνες που το μαγείρεψα σήμερα, μπορούμε να μαγειρέψουμε μοσχάρι όπως έκανα εγώ, βοδινό, κατσίκα (αίγα όπως τη λέμε, και γίνεται υπέροχο) ,  ζυγούρι (χρονιάρικο αρνί)  ακόμη και κοτόπουλο. Προσωπικά δεν συνηθίζω το χοιρινό κατσαρόλας το καλοκαίρι αλλά πολλοί τις συνδυάζουν και με χοιρινό. Χρησιμοποιούμε μερίδα για κατσαρόλα όπως σπάλα ή ελιά από μοσχάρι ή βοδινό και χεράκι από αιγοπρόβειο. Τα λαχανικά νοστιμίζουν όταν μαγειρευτούν με το κρέας , και το κρέας «χάνει» αρκετή από τη λιπαρότητά του , τουλάχιστον γευστικά.
Η αυθεντική εκδοχή της συνταγής, απαιτεί τηγάνισμα της μελιτζάνας και μετά προσθήκη στην κατσαρόλα και είναι ομολογουμένως αξεπέραστη. Στα πλαίσια της πιο ελαφριάς κουζίνας που έχουμε οι περισσότεροι καθιερώσει, πολύ καλό αποτέλεσμα είναι και το ρόδισμα στο γκριλ.
Οι μελιτζάνες που χρησιμοποίησα ήταν πεσκέσι - πρώτο κόψιμο από φιλικό κήπο, γι αυτό και  είναι δυο λογιών.  Ιδανικές είναι οι μακρόστενες τσακώνικες αλλά μπορώ να πω πως όλες οι ποικιλίες ταιριάζουν με το κρέας. Δεν ξέρω, μπορεί να είναι και η ιδέα μου γιατί αυτό το φαγητό είναι από τα πιο αγαπημένα μου.

Υλικά:

1 κιλό κρέας για κατσαρόλα (μοσχάρι, βοδινό,  γίδα, ζυγούρι, ακόμη και κοτόπουλο)

4-5 μελιτζάνες

2 μέτρια (ως μεγάλα) κρεμμύδια

4-5 σκελίδες σκόρδο

¾ κούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για τις μελιτζάνες.

1 βαθύ πιάτο τριμμένη φρέσκια ντομάτα

Ένα μικρό μάτσο μαϊντανό

Αλάτι

Πιπέρι

Επί το έργον:

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κομμάτια μήκους 4-5 cm και τις βάζουμε για λίγο (20-30 λεπτά) σε νερό με λίγο αλάτι για να ξεπικρίσουν. Μερικές ποικιλίες  δεν είναι πικρές οπότε αυτό δεν χρειάζεται.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μαραίνουμε με το λάδι. Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μερίδες και το γυρνάμε να αλλάξει χρώμα απ’ όλες τις μεριές. Προσθέτουμε το σκόρδο , αλάτι και λίγο νεράκι, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και το αφήνουμε να γίνεται.
Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε ελαφρά  και τις βάζουμε σε ταψί ή σε σχάρα στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Με ένα πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις βάζουμε να ψηθούν στο γκριλ, αλλά όχι στην πάνω πάνω σχάρα  μη μας καούν. Τις γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, ξαναλαδώνουμε και αφήνουμε να ψηθούν λίγο.
 Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο ( να θέλει περίπου 20-30 λεπτά ακόμη) , βάζουμε τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, προσθέτουμε την ντομάτα αλατοπιπερώνουμε πάλι ελαφρά και αφήνουμε το φαγητό μας να ολοκληρωθεί μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες, να απορροφηθούν τα υγρά του και να μείνει με μια πυκνή σάλτσα.
Κλείνουμε το μάτι, αφήνουμε την κατσαρόλα να ηρεμήσει από το βρασμό, να μαρουβίσει δηλαδή το φαγητό μας, και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

1)Αν επιλέξουμε να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες, καλό είναι να προσθέσουμε πρώτα την ντομάτα να βράσει λίγο με το κρέας και μετά να βάλουμε τις μελιτζάνες. Μαλακώνουν περισσότερο στο τηγάνι και θα λιώσουν μέχρι να γίνει η σάλτσα.

2)Όταν προσθέσουμε τις μελιτζάνες, μπορούμε να ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα του φαγητού μας στον φούρνο. Θέλει λίγο περισσότερο χρόνο ίσως αλλά έχει διαφορά…

3) Μπορούμε να βάλουμε εντελώς ωμές τις μελιτζάνες στο κρέας. Καλό κι έτσι το φαγητό για τους φανατικούς της μελιτζάνας, αλλά υστερεί κατά την γνώμη μου των υπολοίπων.

4)Όπως σε όλες τις εντράδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέχρι σ’ ένα σημείο τη χύτρα ταχύτητας, έστω για το βράσιμο του κρέατος. Φυσικά πάντα αφήνουμε να βράσει ανοικτή για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ,να απορροφηθούν τα υγρά του φαγητού και να μείνει με τη σάλτσα του. Για τους μερακλήδες, θα συμβούλευα μετά που θα προσθέσουμε τις μελιτζάνες να μη κλείσουμε τη χύτρα, ή ακόμη καλύτερα να ξαναδούμε τη δεύτερη παρατήρηση!



22 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, αυτό το φαγητό δεν το έχω κάνει ποτέ εγώ, ήταν όμως το αγαπημένο της μητέρας μου.
    Τι μου θύμησες με μελιτζάνες από κήπο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σας αρέσουν οι μελιτζάνες Ξανθή είναι από τους κάλύτερους τρόπους να τις γευτείτε κατά τη γνώμη μου!

      Διαγραφή
  2. Κάθε καλοκαίρι περιμένω πως και πως να πάρω τσακώνικες μελιτζάνες από το χωριουδάκι μου και να φτιάξω αυτό το φαγητό, που είναι πολυαγαπημένο μου!!
    Γεια στα χέρια σου Βαγγελιώ μου, έρχομαι να με κεράσεις!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα καλύτερά μου με κρέας τώρα το καλοκαίρι Έλενα! Μακάρι μωρέ Έλενα να ήταν εύκολο να δοκιμάζει η μιά ό,τι φτιάχνει η άλλη. Ξέρεις πόσες νοστιμιές σου έχω ζηλέψει;

      Διαγραφή
  3. Το αγαπημένο μου "παιδιόθεν" και μάλιστα το θέλω "μελιτζάνες με κρέας", γιατί ποτέ οι μελιτζάνες δεν είναι αρκετές!
    Τελείωμα στο φούρνο δεν έκανα ποτέ. Λες να το δοκιμάσω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α! και το φτιάχνεται υπέροχο και οι Μακεδόνες. Η συχωρεμένη η πεθερά μου το έφτιαχνε αξεπέραστα!

      Διαγραφή
  4. Βαγγελιώ, πραγματικά ξερογλείφομαι, τρελλαίνομαι με τις μελιτζάνες και αυτό το πιάτο μ' αρέσει τού σκοτωμού. Και μ' αυτές τις τηγανιτές πατατούλες που έβαλες δίπλα, με τσάκισες, με λύγισες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάρθα μου απαραίτητο συμπλήρωμα στα σαλτσάτα οι πατατούλες όντως :-)

      Διαγραφή
  5. Το ρόδισμα στο γκριλ το προτιμώ κι εγώ Βαγγελιώ μου.
    Υπέροχος συνδυασμός λαχανικών και κρέατος.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον εγώ προτιμώ το τηγάνισμα για να είμαι ειλικρινής, αλλά ας όψονται οι θερμίδες :-)

      Διαγραφή
  6. Και δικό μου αγαπημένο αλλά οι υπόλοιποι δεν το προτιμούν και μου έχει λείψει. Στο πατρικό τηγανίζαμε τις μελιτζάνες, τώρα τις ψήνω όπου τις χρησιμοποιώ.
    Θα ακολουθήσω την ωραία συνταγή σου και όποιος θέλει ας φάει, χαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θαλασένια μου αξίζει πότε πότε να κάνουμε και το χατήρι το δικό μας :-)

      Διαγραφή
  7. προχθες το έφτιαξα και εχω την ιδια συνταγη κι εγω.
    περίσσεψε σαλτσα με μελιτζάνες και έγινε χθες βράδυ μια καταπληκτική μακαρονάδα...έβαλα φουζίλι για να κολλάει καλά η σάλτσα,παρμεζάνα και γιαμ!εσύ μυζήθρα να βάλεις που εξαιρετική ;)


    καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και λοιπόν κλπ, δεν περίσσεψε αυτή τη φορά, αλλά θα κρατήσω τη συμβουλή σου για την επόμενη φορά! Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  8. α! να γιατι τα δυο ειδη μελιτζανας. αυτο το φαγητο θυμιζει παιδικα χρονια σε εμενα και θα θυμιζει παιδικα χρονια και στην κορη μου αργοτερα, αφου το εφιαχνα και το φιαχνω συχνα.

    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου μαμαδίστικο κι αυτό , όπως τόσα άλλα!

      Διαγραφή
  9. Σούπερ καλοκαιρινό φαγάκι Βαγγελιώ μου!
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ο συνδυασμός κρέατος με λαχανικά είναι φανταστικός και πεντανόστιμος!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ειδικά το καλοκαίρι με τη φρέσκια ντομάτα απογειώνονται οι γεύσεις Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  10. Αγαπημένο φαγάκι δικό μου κ του πατέρα μου Βαγγελιώ μου. Αυτές τις μέρες θα το φτιάξω όπως εσυ! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έρι κι εμείς το προτιμούμε οικογενειακώς.Το φτιάχνω αρκετές φορές όλο το καλοκαίρι!

      Διαγραφή
  11. Βαγγελιώ ... πάρε την κατσαρολίτσα με το υπέροχο φαγητάκι σου και πέρνα απο το μπλογκ μου ... για φωτογραφία (οχι κλεμένη) ... χιχιχιιι

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κόννα την είδα, την είδα την πρόσκληση-πρόκληση. Θα αναταποκριθώ προσεχώς :-)

      Διαγραφή

Related Posts with Thumbnails