Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού

Με ολόκληρο πορτοκάλι και -φυσικά-με ελαιόλαδο! 
Εποχή για λαδερά κουλουράκια. Για λίγες μέρες ακόμη , λίγο πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα πλούσια πασχαλινά γλυκά, συνοδεύουμε τον καφέ μας με νηστίσιμα βουτήματα. Η συνταγή είναι παραλλαγή - που πάλι προέκυψε  εξ ανάγκης- παλιάς κλασικής συνταγή για κουλουράκια πορτοκαλιού.
Στην Κρήτη εννοείται ότι όλα αυτά τα κουλουράκια έχουν βασικό τους συστατικό το ελαιόλαδο. Μπορώ να πω ότι μια αφορμή για τη δημιουργία αυτού του blog ήταν το γεγονός ότι στις διάφορες περιηγήσεις μου στο διαδίκτυο έβλεπα κρητικές υποτίθεται συνταγές που περιείχαν σπορέλαιο.  Έλεγαν λοιπόν «κρητικά κουλουράκια»  και έδιναν σαν υλικό κάποιο λάδι που δεν ήταν ελαιόλαδο. Για να μη παρεξηγηθώ, δηλώνω ότι δεν αμφισβητώ την νοστιμιά τους. Την καταγωγή τους αμφισβητώ! Σίγουρα κρητικά δεν είναι.
Το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο μόνο τα τελευταία χρόνια πωλούνται στην Κρήτη και δεν θα τα βρείτε σε κανένα τετράδιο με παραδοσιακές κρητικές συνταγές. Είναι βέβαια και τόσο καλής ποιότητας το ελαιόλαδό μας, που χρησιμοποιείται σε κάθε είδους φαγητό και γλυκό με πολύ καλά αποτελέσματα.
Ελαιόλαδο λοιπόν και πορτοκάλι (και λεμόνι!) , αφού με τούτη εδώ τη συνταγή θέλω να συμμετέχω στα παιχνίδια της κουζίνας που αυτό το μήνα  μας ζητούν συνταγή με πορτοκάλι λεμόνι ή μανταρίνι.

Η πρωτοτυπία τους προέκυψε από ανάγκη όπως έλεγα παραπάνω. Επειδή την πρώτη φορά τα έφτιαξα μεγάλες νυχτερινές ώρες και υπήρχε μόνο ένα μεγάλο πορτοκάλι στη φρουτιέρα μου, δεν ήξερα πώς να καλύψω τη 1 κούπα χυμό που ζητούσε η συνταγή. Η λύση που έδωσα μάλλον για καλό ήταν γιατί με ένα μόνο πορτοκάλι τα κουλουράκια μου μοσχομύρισαν περισσότερο από άλλες φορές και  ήταν πιο… πορτοκαλένια τελικά. Δείτε λοιπόν τι έκανα:
Υλικά:
1 και ¼  κούπας  ελαιόλαδο
1 και ¼ κούπας ζάχαρη
1 μεγάλο πορτοκάλι (ακέρωτο γιατί θα πάρουμε και το ξύσμα)
1 λεμόνι (το ξύσμα και το χυμό)
¼ κούπας ρακή ή άλλο ποτό
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
Περίπου 1 κιλό αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις (περισσεύει συνήθως περίπου 1-1,5 κούπα)
Περίπου μια κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι για το τύλιγμα και 1-2 κουταλιές ζάχαρη.
Επί το έργον:
Βάζουμε σε λεκάνη το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το ξύσμα των εσπεριδοειδών (αφού τα πλύνουμε καλά με χλιαρό νερό και αν είναι δυνατόν με ένα καθαρό σφουγγαράκι).
Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και αφαιρούμε όση περισσότερη από την άσπρη μεμβράνη μπορέσουμε από τις φέτες  του. Τις βάζουμε στο multi και τις αλέθουμε πολύ καλά. Ανακατεύουμε τα υλικά μας στη λεκάνη αφού προσθέσουμε και τα κανελογαρύφαλλα  μέχρι να ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε και το πορτοκάλι .Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και τον ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μια μισή ώρα τουλάχιστον. Ξεπλένουμε το σουσάμι μέσα σε σουρωτήρι και το απλώνουμε σε βαμβακερή πετσέτα. Το πασπαλίζουμε με  τη ζάχαρη. Έτσι θα κολλήσει στα κουλουράκια μας.

Παίρνουμε ζύμη όσο ένα μέτριο καρύδι και την πλάθουμε κορδόνι. Το κυλάμε πάνω στο σουσάμι . Μετά  το πλάθουμε ξανά στο πλαστήρι για να κολλήσει  πάνω του το σουσάμι και το κλείνουμε σε κουλουράκι  ή το αφήνουμε τριβιδάκι  (έτσι τα λέμε στην Κρήτη τα μακρουλά ).Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ή σε στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί.

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Παρατηρήσεις:
1)Στα λαδερά κουλουράκια έχει μεγάλη σημασία η ποσότητα του ελαιολάδου στη ζύμη για την τελική υφή τους. Γίνονται πιο τριφτά αν έχουν πολύ ελαιόλαδο και σκληραίνουν ελαφρά αν το ελαττώσουμε. Στη συγκεκριμένη συνταγή έχω βάλει από ¾ κούπας ως 1,5 κούπα και η διαφορά είναι διακριτή. Με ¾ κούπας είναι λίγο πιο σκληρά αλλά είναι πιο ανθεκτικά στις μετακινήσεις. Είναι  και πιο …διαίτης!
2) Επίσης ο χρόνος ψησίματος είναι θέμα γούστου. Και στα 20 λεπτά, ψημένα είναι αν είναι δυνατός ο φούρνος. Αλλά αν σας αρέσουν πιο τραγανά αφήστε τα λίγο ακόμη…Προσωπικά τα προτιμώ ξεροψημένα.
3)Στην αρχική συνταγή τα υλικά δινόταν σε κρασοπότηρα, και μετατράπηκαν εδώ σε δοσομετρικές κούπες  για ευκολία…
4) Η ποσότητα του αλευριού είναι ενδεικτική . Εξαρτάται από το είδος του , από το μέγεθος του πορτοκαλιού, ακόμη και από την υγρασία και τη θερμοκρασία  της ατμόσφαιρας! Σημασία έχει η υφή της ζύμης. Πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη αλλά να μη κολλά στα χέρια.
5)Αν δεν μας αρέσει η σόδα μπορούμε να βάλουμε μπέικιν. Τότε θα χρησιμοποιήσουμε 3 κουταλάκια και θα το προσθέσουμε στο αλεύρι και όχι στο λεμόνι.


54 σχόλια:

  1. Φαίνονται πεντανόστιμα και λαχταριστά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη! Οι τούρτες σου είναι υπέροχες!

      Διαγραφή
  2. Μα τι ωραία που φιγουράρουν!! Εκλεκτή συνταγή και υγιεινή και εύκολη!!
    Σε ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή all time classics κουλουράκια τα λέω εγώ :-)

      Διαγραφή
  3. Νόστιμη και πορτοκαλο-μυρωδάτη η συμμετοχή σου Vita μου!!
    Νομίζω το πορτοκάλι δίνει από τα πιο νόστιμα νηστίσιμα κουλουράκια!
    Φιλιά, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα είναι από τα αγαπημένα μου αρώματα Έλενα! Ό,τι έχει πορτοκάλι συνήθως μ' αρέσει.

      Διαγραφή
  4. Κάτσε καλά και μη με βάζεις πάλι σε μπελάδες!!!
    Αν και για να λέμε την αλήθεια, μέρες τώρα σκέφτομαι να τα φτιάξω κι' εγώ μιας και τα αγόρια μου τα τρώνε δύο-δύο. Χρόνο δεν βρήκα κατάλληλο. Και μετά τις 10.00 το βράδι αρχίζω να κουτουλάω :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολα, υγιεινά, μυρωδάτα. Καλά κάνουν τα αγόρια σου και τα τρωνε δύο δύο. Έχουν γούστο και στα κουλουράκια :-)

      Διαγραφή
  5. Θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε φαίνονται πεντανόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω ευχαριστώ! Να μας πεις τη γνώμη σου μετά τη δοκιμή!

      Διαγραφή
  6. Ο άντρας μου σ'ευχαριστεί!!!!!!!!!!!! Κάθε μέρα με ρωτάει τι θα φάει για κολατσιό, μια και δεν τρώει ούτε τυρί. Θα τα φτιάξω για όλη τη νηστεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα θα σας αρέσουν τόσο που θα τα φτιάχνεις και εκτός νηστείας...

      Διαγραφή
  7. Τέλεια νηστίσιμα κουλουράκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σύμπτωση!!! Έχω την συνταγή από την Κρητικιά συνυφάδα μου και τα έφτιαξα προχθές. Έστειλα, κέρασα, φάγαμε και να ΄ταν κι άλλα. Μόνο το σουσάμι που γεμίζει τον τόπο, χαχα.
    Απίθανα κουλουράκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θαλασσένια είναι από τα κλασσικά μας κουλουράκια εδώ κάτω. Σε άπειρες παραλλαγές στις αναλογίες :-)

      Διαγραφή
  9. Αυτά τα κουλουράκια είναι πολύ ωραία.
    Δεν ήξερα ότι μπορεί να μπει ολοκληρο το πορτοκάλι. Εγώ τα κάνω μόνο το χυμο.
    Μπράβο για τη συμμετοχη στο παιχνίδι.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Μάριον στην κλασσική συνταγή μπαίνει ο χυμός. Η ΄παραλλαγή προέκυψε αλλά ήταν καλή :-)

      Διαγραφή
  10. Ως συνήθως διάβασα όοολη τη συνταγή και έχω να πω ότι θαυμάζω τον τρόπο που προβάλεις και υποστηρίζεις τα κρητικά προϊόντα και συνταγές! Για τη νοστιμιά των κουλουριώ, δεν αμφιβάλλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κική μου. Πολύ τιμητικά τα λόγια σου!

      Διαγραφή
  11. Τελεια τα κουλουρακια vita μου νασε καλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μελανουράκι που χάθηκες; Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο!

      Διαγραφή
    2. Που Χαθηκα vita μου μη τα ρωτας!!! Πεθανε ο πατερας μου μεσα σε 1βδομαδα και καταλαβαινεις το σοκ που περασαμε με τον ξαφνικο του θανατο. Δεν ειχα διαθεση για τιποτα. Τωρα σιγα σιγα περνωμε τα πανω μας. φιλια και καλο πασχα!!!!!

      Διαγραφή
    3. Μελανουράκι μου συλλυπητήρια. Ζωή σε σας να τον θυμάστε! Την έχω περάσει τη φάση και σε καταλαβαίνω απόλυτα! Η ζωή όμως συνεχίζεται και πρέπει να προχωρούμε χωρίς να ξεχνούμε...

      Διαγραφή
  12. Λοιπόν αυτά τα κουλουράκια θα τα φτιάξω το Σαββατοκύριακο οπωσδήποτε, ευχαριστούμε για την συνταγή.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρί περιμένω εντυπώσεις από μια νοικοκυρά με την εμπειρία σου!

      Διαγραφή
  13. Τέλεια η συνταγή.Θέλω να τη δοκιμάσω παρόλο που έχω θέμα με τα κουλουράκια αφού δεν ψήνονται σωστά στην κουζίνα γκαζιού...Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όστρια δεν το ήξερα ότι έχουν πρόβλημα οι φούρνοι γκαζιού. Τούτα δω είναι συνήθως πάντα επιτυχημένα. Δοκίμασέ τα!

      Διαγραφή
  14. Τελεια φαινονται τα κουλουρακια σου! Φυσικα αγαπω μυρωδια πορτοκαλι, οποτε ενας λογος παραπανω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπινίκη κι εγώ λατρεύω το πορτοκάλι παντού...

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα!!
    Είναι χρήσιμο να μαθαίνουμε κρητικές συνταγές εμείς οι νέες Κρητικοπούλες!!:)

    Τι κούπα χρησιμοποιείς και μετράς;;;:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσούλα σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο! Ένας από τους στόχους του blog είναι αυτός που λες!
      Χρησιμοποιώ την κούπα που φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία της ενότητας "επί το έργον". Είναι η κλασική δοσομετρική κούπα που θα τη βρεις σε όλα τα μαγαζιά με είδη κουζίνας.

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα
    αγαπημένη μου συνταγή, ειδικά το διάστημα που ανεβοκατέβαινα Κρήτη. Λατρεμένη... Πόσα χρόνια πίσω με γύρισες. Αύριο θα τα φτιάξω στον μικρούλη μου
    Σ ευχαριστώ πολύ
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία καλώς όρισες! Χαίρομαι που σου θύμησα ευχάριστα πράγματα! Είναι πολύ υγιεινά εκτός των άλλων και κατάλληλα για μικρούληδες :-)

      Διαγραφή
  17. εγώ μόλις τα έφτιαξα!!κατά τύχη έπεσα πάνω στη συνταγή σου και τελικά είχα.. τύχη!!!μυρωδάτα,μοναδικά,υπέροχα κουλουράκια νηστίσιμα!!!!και να φανταστείς είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω κουλουράκια..!!ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. αγαπημένα αυτά τα κουλουράκια...και πεντανόστιμα...να σαι καλααααα...φιλιαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βαγγελιώ μου τα κουλουράκια τα έφτιαξα το Σάββατο που μας πέρασε για το μνημόσυνο του πατέρα και όχι μόνο. Έγιναν τέλεια!!και όλοι με ρωτούσαν για την συνταγή.
    Ευχαριστώ πολύ, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ ωραία συνταγή και θα την κάνω σήμερα κιόλας! Σε εχω ανακαλύψει τώρα πρόσφατα και έχω ενθουσιαστεί συντοπίτισσα! Ένα μικρό σχόλιο: Υπάρχει τρόπος να ανεβάζεις τις συνταγές ΚΑΙ σε μορφή εκτύπωσης? Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μίκα καλώς όρισες και ευχαριστώ που προτίθεσαι να δοκιμάσεις τη συνταγή μου. Μην κάνεις σκληρη τη ζύμη για να μη σου γίνουν σκληρά. Δεν ξέρω το τεχνικό θέμα που ζητάς.To έχω δει σε μερικά sites όμως και θα το ψάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Την έκανα εχθές και βγήκαν τέλεια! Τ' άφησα 20 λεπτά στο φούρνο και έγιναν όπως μας αρέσει: Τραγανά απέξω, μαλακά από μέσα! Ευχαριστώ πολύ και θα τα λέμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Παντα προτιμω τις συνταγες σας γιατι μου αρεσουν οι συμβουλες και η ιστοριες που τις συνοδευουν! Ειχα κανει τα κουλουρακια κ βγηκαν πολυ ωραια, θα τα κανω και σημερα! Νομιζω οτι τα υλικα που απαιτουνται υπαρχουν παντα στο σπιτι μου :)
    Χαιρετισμους στην πατριδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τα φτιάχνω όπως περιγράφεις αλλά όταν τα πλάθω μου διαλυεται η ζύμη και δεν ξέρω γιατί. Αναγκάζομαι να τα πλάθω τόσο αργά που για ένα ταψί χρειάζομαι 45' μόνο για το πλάσιμο. Μπορείς να μου πείς τι μπορεί να φταίει. Μου αρέσουν και τα φτιάχνω συνέχεια γιατί δεν έχουν αυγά και ο γιός μου που είναι αλλεργικός στα αυγά τρελαίνεται αλλά κάθε φορά με τρόμο το σκέφτομαι να τα ξαναφτιάξω. Σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες! Χαίρομαι που τα φτιάχνεις για το παιδί σου και που του αρέσουν. Είναι τόσο υγιεινά! Μήπως βάζεις παραπάνω αλεύρι απ' όσο πρέπει; Σε μένα η ζύμη είναι πολύ εύπλαστη. Οι ποσότητες του αλευριού "παίζουν" ακόμη και ανάλογα με την εποχή. Δοκίμασε λίγο λιγότερο. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  25. Συγχαρητηρια για το σπουδαίο blog σας.Έκανα τα κουλουράκια βγήκανε πεντανόστιμα αλλά δεν φαινότανε πουθένα το πορτοκάλι παρότι έβαλα 2 μέτρια πορτοκαλια με το ξυσμα.Γενικά βγαινουνε πολύ ''πορτοκαλάτα'' ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.Είναι από τα πολύ πορτοκαλάτα! Μήπως τα πορτοκάλια δεν ήταν πολύ φρέσκα και είχε φύγει το σπίρτο της φλούδας;
      Ελπίζω να μη σας εμπόδισε αυτό να τα απολαύσετε :-)!
      καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
    2. Μας ενόχλησε πάρα πολύ.Επιβιώσανε για πάνω απο 12 ώρες.Η μητέρα μου δε μπορούσε να σταματήσει.Σας ευχαριστώ ξανά για την προσπάθεια που κάνετε με το Blog αυτό. :)

      Διαγραφή
  26. καλημερα.επειδη θελω να τα φτιαξω .οταν λετε κουπα τι εννοειτε?εγω θελω να τα κανω για τη μεγαλη εβδομαδα που δε τρωμε ουτε βουτυρο ουτε αυγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλώς όρισες Δέσποινα. Εννοώ την δοσομετρική κούπα που φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία του "επί το έργον". Είναι 240 ml . Υπάρχει σε όλα τα μαγαζιά με είδη κουζίνας και αξίζει να την έχει κανείς για ακριβείς μετρήσεις χωρίς ζυγαριές κλπ...
    Καλή επιτυχία. Ειναι ό,τι πρέπει για τη Μεγάλη Εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. εχω δοσομετρικη κουπα και παντα μετραω τα υλικα ετσι γιαυτο ρωτησα.αρα 1 και 1/4 της κουπας ειναι 240 ml.για να μην κανω λαθος.θα τα φτιαξω και θα επανελθω με εντυπωσεις.

    ΥΓ.απο ποιοι μερος της κρητης ειστε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. να΄σαι καλα..τα εφτιαξα και πηρα πολλα συγχαρητηρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς να είστε καλά που τα δοκιμάσατε και μπήκατε στον κόπο να γράψετε τη γνώμη σας. Ευχαριστώ και καλοφάγωτα!

      Διαγραφή
  30. Τέλεια λαχταριστά μυροδάτα κουλουράκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΨΗΘΟΥΝ.. ΠΑΝΤΩΣ ΜΟΣΧΟΒΟΛΑΝΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails