Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Ταραμοκεφτέδες

Ο ταραμάς είναι από τα πιο συνηθισμένα νηστίσιμα υλικά που χρησιμοποιεί η κουζίνα μας. Η πιο συνηθισμένη του εφαρμογή είναι βέβαια η ταραμοσαλάτα  και οι ταραμοκεφτέδες.Οι κεφτέδες με ταραμά είναι ένα πικάντικο νηστίσιμο μεζεδάκι που σηκώνει οινοπνεύματα… Ο λευκός ταραμάς είναι σαφώς  πιο ποιοτικός από τον ροζ.  Είναι λίγο ακριβότερος αλλά αξίζει το έξοδο. Ούτως ή άλλως οι ποσότητες που χρησιμοποιούμε είναι μικρές άρα το κόστος του όλου παρασκευάσματος δεν είναι μεγάλο. Ο ροζ περιέχει χρωστικές,  δίνει όμως πιο δελεαστικό χρώμα  στη σαλάτα και στους κεφτέδες. Ίσως  αυτό το ωραίο χρώμα -εκτός  από την χαμηλή τιμή του- να είναι η αιτία που  καθιερώθηκε εύκολα μετά από το 1950  που άρχισε η παραγωγή του, και να κυκλοφορεί ακόμη ευρέως.
Χαβιάρι του φτωχού μπορεί να χαρακτηριστεί ο ταραμάς αφού αυγά ψαριών είναι κι αυτός όπως το μαύρο ξαδελφάκι του. Βέβαια αυγά φτηνότερων ψαριών (κυπρίνου και μπακαλιάρου). Η κατανάλωση του όμως θέλει μια κάποια προσοχή από τους υπερτασικούς (γιατί είναι πλούσιος σε νάτριο) αλλά και απ’ όσους φοβούνται τις θερμίδες. 400 θερμίδες στα 100 γραμμάρια δεν είναι και λίγες! Αν λάβουμε υπόψη και την μεγάλη ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείται στην ταραμοσαλάτα δεν τη λέμε διαιτητικό έδεσμα!
Και οι ταραμοκεφτέδες δεν είναι για χόρταση εδώ που τα λέμε. Αλλά ένα ουζάκι ή ένα κρασάκι το συνοδεύουν θαυμάσια σαν ορεκτικό! Επίσης είναι ωραίο συνοδευτικό όταν το κύριο πιάτο μας είναι όσπριο ή λαδερό.

Υλικά:

200 γραμμάρια ταραμάς
1 μπαγιάτικο ψωμί του μισού κιλού (κατά προτίμηση προζυμένιου)
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές άνηθο ή δυόσμο επίσης ψιλοκομμένα
Πιπέρι

Αλεύρι για το τύλιγμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Λεμόνι για το σερβίρισμα

Επί το έργον:
Μουσκεύουμε σε μπόλικο νερό το ψωμί.


Βάζουμε σε μπολ τον ταραμά με το ελαιόλαδο και τον χτυπάμε με το μίξερ του χεριού ώστε να σπάσει λίγο. Αυτό μπορεί να γίνει και στο multi, και μετά να τον αδειάσουμε σε μπολ.
Παίρνουμε το μουσκεμένο ψωμί, αφαιρούμε την κόρα που δεν έχει μαλακώσει  και το στύβουμε πολύ καλά. Το προσθέτουμε στον ταραμά. Προσθέτουμε επίσης τα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα, τα μυρωδικά και το πιπέρι.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο καμιά ωρίτσα τουλάχιστον, αφενός για να σφίξει και αφετέρου για να αναμειχθούν οι μυρωδιές. Πλάθουμε κεφτέδες κανονικού μεγέθους, τους αλευρώνουμε καλά...
και τους τηγανίζουμε  σε καυτό λάδι .Τους  γυρίζουμε να ροδοκοκκινίσουν και από τις δυό πλευρές

Τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας

Τους σερβίρουμε ζεστούς με μπόλικο λεμόνι.

Παρατηρήσεις:
1) Συνηθίζω να προσθέτω λίγο ροζ ταραμά στο λευκό, για πιο όμορφο χρώμα.Δεν είναι βέβαια απαραίτητο. Αν δεν έχω, δεν τους βλάπτει καθόλου...
2) Προφανώς δεν βάζουμε καθόλου αλάτι!
3)Αν το μείγμα είναι σφικτό βάζουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη, αν είναι αραιό λίγη τριμμένη φρυγανιά. Πάντως αν είναι στυμένο το ψωμί δεν χρειάζεται φρυγανιά





30 σχόλια:

  1. Καλημέρα Vita μου, μοσχομύρισαν!!!Μπράβο!!!Συμφωνώ ότι είναι καλύτερος ο λευκός ταραμάς!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο που είναι πολύ άχρωμος , οπότε τον χρωματίζουμε λίγο...

      Διαγραφή
  2. Καλημερααααααα.....υπέροχα τα κεφτεδάκια...με ουζάκι και καλή παρέα είναι ό,τι πρέπει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προτείνεις τα καλύτερα συνοδευτικά :-)

      Διαγραφή
  3. ΄Καλή ιδέα για τη Σαρακοστή.Τους έχω ταράξει στα όσπρια και το ρύζι.Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τους νήστεψα την πρώτη εβδομάδα, αλλά τώρα...

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα, σε είχα στο μυαλό μου πριν λίγο, σκέφτομαι πως θα φτιάξω τον ξινόχοντρο και μάλλον το βρήκα.
    Ταραμοκεφτέδες έχω δοκιμάσει σε φίλη μου από τη Θεσσαλία που τους κάνει με πολλά χόρτα όμως. Καλά που μου τους θύμισες να ρωτήσω τη συνταγή.
    Βέβαια όπως λες κι εσύ δεν είναι και για πολλούς άμα μάλιστα έχεις και την πιεσούλα σου.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους έχω υπόψη μου κι αυτούς Ξανθή! Καλά που μου τους θύμησες για επόμενη φορά!

      Διαγραφή
  5. Je ne connaissais pas du tout. Très bonnes boulettes.
    A très bientôt

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Il s'agit plutôt d'une nourriture plus oriental.
      :-)
      A très bientôt

      Διαγραφή
  6. Οι ψευτοκεφτέδες της Σαρακοστής μας αρέσουν ιδιαίτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι από τα πιο νόστιμα νηστίσιμα, έχεις δίκιο Λίλα

      Διαγραφή
  7. Vita μου φαίνονται λαχταριστοί, λαχταριστοί, και στο σχήμα σου έχουν πετύχει πάρα πολύ!
    Ηθελα να σε ρωτήσω το εξής.
    Εφτιαξα ταραμοκεφτέδες την Καθαρά Δευτέρα, σχεδόν ίδιους με τους δικούς σου.
    Εβαλα κι εγώ 200 γρ. ταραμα, μουσκεμένο ψωμάκι, κρεμμύδι, κρεμμυδάκια, μαϊντανό, άνηθο, λάδι, λεμόνι, νομίζω έβαλα και λίγη ρίγανη.
    Εγιναν πολύ γευστικοί, αλλά μου φάνηκαν πολύ αλμυροί.
    Γίνονται πολύ αλμυροί οι δικοί σου?
    Θυμάμαι κάποια Καθαρά Δευτέρα πριν χρόνια, δοκίμασα τους ταραμοκεφτέδες της Μέτης και ήταν εξαιρετικοί, και από αλμυρότητα τέλειοι.
    Είναι η συνταγή που έχουμε στο blog μας, στην οποία όμως η Μέτη βάζει και σπανάκι. Υποθέτω ότι γι αυτό δεν της έγιναν τόσο αλμυροί όσο οι δικοί μου.
    Σκέφτομαι όταν τους ξαναφτιάξω, να προσθέσω κι εγώ κάποιο χορταρικό. Τι γνώμη έχεις? Τα χορταρικά μειώνουν την αλμυρότητα των κεφτέδων?
    Σε ζάλισα!!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα το ποσοστό του ταραμά στο τελικό μείγμα καθορίζει την αλμυρότητα. Έτσι αν αυξήσεις τη συνολική ποσότητα των υπόλοιπων, μετριάζεται. Προφανώς το σπανάκι απορροφά αλάτι. Εγώ μετα την ανάμειξη, δοκιμάζω λίγο μείγμα (όλα τα υλικά τρώγονται ωμά) και ανάλογα προσθέτω κι άλλο μουσκεμένο ψωμάκι. Πολλές φορές διαφέρει η αλμύρα από μάρκα σε μάρκα και του ίδιου του ταραμά. Έχω την εντύπωση ότι ο ροζ είναι πιο αλμυρός από τον άσπρο.

      Διαγραφή
  8. Τι ωραίοι που ειναι φουσκωτοι φουσκωτοί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Έρι ήταν πολύ επιτυχημένοι. Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  9. Συγχαρητήρια, δείχνουν υπέροχοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Θα τα λέμε...

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραία συνταγή και παραδοσιακή! Μπραβο, ευχαριστούμε που μας τη θύμισες!
    Σου έγιναν καταπληκτικοί, αφράτοι και λαχταριστοί!
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ελένη ήταν πολύ νόστιμοι κι αυτή τη φορά αλλά δεν είναι είπαμε για χόρταση :-)

      Διαγραφή
  11. Έχω ταραμά στο ψυγείο και έλεγα τι να τον κάνω, πολύ ωραία συνταγή.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου ευχαριστώ. Να τους δοκιμάσετε μια μέρα που θα νηστεύετε.

      Διαγραφή
  12. Τι ωραία εμφάνιση που έχουν! Και τι ωραία η φωτό με τους 2 ταραμάδες! Αρχικά αναρωτήθηκα τι είναι το κόκκινο μέχρι που διάβασα στο τέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πόσο χαίρομαι όταν παινεύουν φωτογραφία μου δεν λέγεται!

      Διαγραφή
  13. mmmm. endiaferon fainetai! den exo dokimasei pote opote efkairia einai! filakia kai xronia mas polla!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά σε όλες μας Πέλα! Σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα!
    Πέρασε από το blog μου, μια πρόσκληση σε περιμένει!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επιτόπου βουτάω ένα πιάτο και μια ρακή!!!!! Καλό ξημέρωμα..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ καλή συνταγή και νοστιμότατοι και με φωτογένεια οι κεφτέδες σου! :)
    Οι φωτογραφίες η μια καλύτερη από την άλλη.

    Θα τους φτιάξω αύριο, αφού έχω περισσευούμενο ταραμά αλλά μόνο κόκκινο.

    Καλό Σ/Κ Βαγγελιώ μου.
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails