Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Σουπιές ψητές

Επιμένοντας νηστίσιμα για λίγο ακόμη!
Παρόλο που έχουν αρχίσει οι γιορταστικές αναρτήσεις, από τα περισσότερα foodblogs  εγώ θα συνεχίσω νηστίσιμα για λίγο ακόμη. Η σημερινή συνταγή μπορεί να θυμίζει καλοκαίρι, κάρβουνα,  ψαροταβέρνα και παραλία αλλά σας βεβαιώνω ότι γίνεται θαυμάσια και στο σπίτι. Μπορούμε να τη φτιάξουμε και με φρέσκιες και με κατεψυγμένες σουπιές αρκεί να είναι κάπως μεγαλούτσικες για να έχουν ψαχνό και να μη ξεραθούν εντελώς.
Το πιάτο είναι διαίτης και σε σχέση με τις σουπιές στιφάδο , πολύ πιο ελαφρύ στο στομάχι...Σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες συνταγές με σουπιές, οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε  στην Κρήτη και λίγο από το μελάνι τους. Είναι ίσως η μοναδική συνταγή που εγώ το βγάζω.
Επίσης οφείλω να πω ότι δεν  φτιάχνω τις ψητές σουπιές στο αντικολλητικό τηγάνι οπότε δεν ξέρω αν είναι κατάλληλο (αλλά γιατί όχι;). Χρησιμοποιώ  ένα μαντεμένιο σκεύος που είχα αγοράσει πριν από χρόνια από γνωστό κατάστημα οικιακών ειδών και η αλήθεια είναι ότι κάνει ψητά σαν να ήταν στα κάρβουνα!Είναι κάπως όπως εκείνες τις μαντεμένιες γκριλιέρες αλλά με επίπεδη επιφάνεια.
Ας δούμε λοιπόν πώς θα ψήσουμε τις σουπιές στην κουζίνα μας.
Υλικά:
Σουπιές
Ελαιόλαδο καλής ποιότητας
Λεμόνι

Μαϊντανός

Επί το έργον:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σουπιές όπως έχω περιγράψει στις «σουπιές με το μελάνι τους». Πετάμε τα μελάνια αν είναι κατεψυγμένες. Αν είναι φρέσκιες, τα βάζουμε αν θέλουμε στην κατάψυξη για άλλη συνταγή.Τις ανοίγουμε ώστε να γίνουν σαν φιλέτο. Δεν χρειάζονται αλάτι. Βάζουμε το αντικολλητικό σκεύος στο μάτι της κουζίνας και στάζουμε στην επιφάνειά του ελάχιστο ελαιόλαδο. Το σκουπίζουμε με λίγο χαρτί κουζίνας να πάει παντού, και το αφήνουμε να κάψει πολύ, μέχρι καπνίσματος.
Βάζουμε μια μια  σουπιά ( ή δυο αν χωράει το σκεύος μας) ανοιγμένη και την πιέζουμε να απλώσει. Επειδή μαζεύει πάνω στη καυτή επιφάνεια, την κόβουμε με το μαχαίρι επί τόπου.
Την γυρίσουμε κι από τις δυο πλευρές πολλές φορές μέχρι να μαλακώσει και να ψηθεί  τελείως. Τη βγάζουμε σε  πιάτο και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες αφού καθαρίσουμε το σκεύος.

Οι σουπιές μας, σερβίρονται ζεστές με λίγο ωμό ελαιόλαδο, μπόλικο λεμόνι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Συνοδεύονται από ωμή ή βραστή σαλάτα εποχής και ταιριάζουν με λευκό κρασί ή ουζάκι.
Παρατηρήσεις:
1)Αν οι σουπιές είναι πολύ μεγάλες τις κόβουμε από την αρχή σε φιλετάκια. Μου έχουν πει να βάζω μια κουταλιά σόδα, να τις τρίβω,  και να τις αφήνω για κανένα πεντάλεπτο για να μαλακώνουν. Δεν το έχω κάνει γιατί παίρνω σουπιές μεσαίου μεγέθους και γίνονται μια χαρά!
2)Είναι προφανές ότι ιδανικά οι σουπιές ψήνονται σε σχάρα και στα κάρβουνα. Σε όλες τις ψαροταβέρνες του νησιού, στα κάρβουνα τις κάνουν . Επειδή όμως δεν είναι καιρός για ψησταριές ας τις φτιάξουμε εντός… Πολύ ωραίες γίνονται και σε ηλεκτρικές συσκευές  ψησίματος με αντικολλητική επιφάνεια.
3) Το πιάτο είναι νηστίσιμο και …διαίτης αλλά μπορεί να συμπεριληφθεί σε ποικιλία μεζέδων για ούζο σε εποχές που ούτε νηστεύουμε ούτε κάνουμε δίαιτα!


19 σχόλια:

  1. Με μια ρακί παρέα στο τζάκι!!!αν κι εγώ είμαι στο κρεββάτι με τη μέση κι αλίμονο πως α βγάλω μπαζάρ.
    Καληνύχτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημενος πεντανόστιμος μεζές...με ρακι η κρασακι
    και με καλή παρέα...καλύ βράδυ...πιο καλά να πω καλό ξημέρωμα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ετσι όπως διάβασα τον τίτλο θαλασσίτσα μου ήρθε στο νου, αλλά όντως είναι περίοδος νηστείας και έχουμε πάρει φόρα με τα γλυκά και τα σχετικά! Καλά έκανες! Καλό ξημέρωμα, Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύκολη πρωτότυπη και πεντανόστιμη!!!!!!!!
    Η σουπιά σε όλες της τις εκδοχές, με ... αναστατώνει!!!!!!!
    Αυτή εδώ είναι ιδιαίτερα "σεμνή" :) Δεν έχει μακροβούτια!!!
    Πολλά φιλιά
    καλημέρα Vita mia :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα θαλασσινα τα λατρευω και οι σουπιες μου αρεσουν πιο πολυ απο τα καλαμαρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραιότατες σουπιές. Βάλε και τσικουδιά και έρχομαι.
    !Άσε που μου θύμισες ότι έχουμε το ίδιο σκεύος και κάπου είναι καταχωνιασμένο, να ψάξω να το βρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γέλασα με το σχόλιο του Γιώργου για τις ... σεμνές σουπιές σου χα χα χαα!!!
    Λοιπόν, θα σερβιριστώ κι εγώ από τις σεμνές που φαίνονται λουκούμι, αλλά δηλώνω ότι δεν έχω πρόβλημα και με τις πιο τολμηρές με τα μακροβούτια!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίος και νόστιμος μεζές, με απλή κατασκευή. Χρήσιμες οι παρατηρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πεντανόστιμες οι σουπιές ψητές Vita μου. Εχω και μαντεμένιο τηγάνι (και γενικώς πολύ μου αρέσει το μαντέμι στο μαγείρεμα και ας ... στο καθάρισμα λόγω βάρους) και θα το δοκιμάσω! Γενικώς το μαντέμι ψήνει ωραία. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ Ξανθή μου! Αυτή η μέση φέτος με έχει ταράξει! Έφτασε κιόλας η ώρα του bazar! Kαλά να πάνε όλα!



    Ρούλα λίγο καλοκαιρινός έρχεται αλλά όταν νηστεύουμε :-)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έφη όπου νάναι θα βάλω κι εγώ τα γλυκά μου ...



    Γιώργο κι εμένα είναι από τα αγαπημένα μου θαλασσινά. Και έτσι, έχει την "καθαρότερη" γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λίλα κι για μένα τα καλαμάρια είναι τελευταία στη λίστα :-)


    Ζαμπία βρες το. Είναι από τα λίγα σκεύη που έχουμε καταευχαριστηθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έλενα σεμνές είναι πράγματι :-)! Χωρίς μελάνι δεν κάνουν ζαβολιές!


    Παράκελσε είναι πραγματικά μεζές που αρέσει σε όλους με την απλότητά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σοφία το πόσο αλλάζει τη γεύση το μαντεμένιο σκεύος δεν λέγεται. Ενα δυο που έχω τα έχω καταευχαριστηθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με μπόλικο λεμόνι από πάνω! Μμμμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. σουπιες ειναι φοβερό φαγητό αν και τις βρίσκω σπάνιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κική και λαδάκι:-)




    Και λοιπόν κλπ όπως κι αν είναι είναι νόστιμες οι άτιμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για να μην σου τυλίγονται οι σουπιές να τις χαρακώσεις με το μαχαίρι απο την πανω μεριά της σουπιάς ...Την Καλημέρα μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Enimerosi ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο και τη συμβουλή :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails