Σάββατο, 6 Αυγούστου 2011

Aπλή παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια


Του Αφέντη Χριστού σήμερα! Έτσι συνηθίζουμε να λέμε στην Κρήτη την γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Έτσι εδώ γιορτάζουν εκτός από τους Σωτήρηδες και τις Σωτηρίες και πολλοί από τους Χρήστους. Χρόνια τους Πολλά!
Πανηγύρια του Μεσοκαλόκαιρου και γλέντια σε πολλά χωριά της περιοχής μας. Όχι βέβαια με την αίγλη του παλιού καιρού οπότε ο κόσμος δεν είχε πολλές ευκαιρίες διασκέδασης και  απολάμβανε το γλέντι με την ψυχή του. Ούτε όμως και με την όρεξη των προηγούμενων χρόνων. Όταν σχεδόν πια όλα τα σπίτια έχουν κι από ένα άνεργο κι όταν η μείωση των εισοδημάτων είναι …οριζόντια όπως λένε,  δεν έχει ο κόσμος διάθεση να τρέχει στα  πανηγύρια…

Όσο μπορούμε τα έθιμα τα τηρήσαμε και φέτος. Αρτοπλασία για το καλό, και ψαροφαγία. Και ψαρόσουπα είχαμε, και ψάρι στο φούρνο πλακί, και ψάρι τηγανητό, και μουσαφίρηδες (που δεν νηστεύουνε)  να φιλέψουμε…

Κι επειδή για συνοδεία στα τηγανητά ψάρια διαλέξαμε τα παντζάρια, αλλά η προετοιμασία των υπολοίπων ήθελε το χρόνο της, η σημερινή εκδοχή της παντζαροσαλάτας είναι η απλούστερη που υπάρχει!
Υλικά:
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (ακόμη και 2% κάνει)
1 κεσεδάκι παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
1-2 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
Λίγο αλάτι
3-4 κουταλιές καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια ή κοπανισμένα
Επί το έργον:
Αδειάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι.
Πατάμε με τη λάμα του μαχαιριού το σκόρδο να ανοίξει το φλούδι του αλλά δεν το καθαρίζουμε, και το βάζουμε στο γιαούρτι.

Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξύδι και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα κυβάκια των παντζαριών και τα καρύδια και ανακατεύουμε.

Διορθώνουμε αν χρειάζεται το αλάτι και το ξύδι μετά από δοκιμή.

Αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.

Όταν θέλουμε να τη σερβίρουμε, βγάζουμε τη σκελίδα του σκόρδου, τη βάζουμε σε μπολάκι σερβιρίσματος  και αν θέλουμε την πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη καρύδι.

Ταιριάζει με τηγανητό ψάρι, τηγανητά ή ψητά λαχανικά , με παντός είδους ψητά κρέατα  αλλά και με σκέτο φρέσκο ψωμάκι.
Μετά το έργον:

Παρατηρήσεις:
1)      Εννοείται ότι -αν θέλουμε- μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο. Με τον τρόπο όμως που περιγράφω η σαλάτα μας παίρνει μια ελαφριά μυρωδιά σκόρδου που είναι αρκετή κατά τη γνώμη μου (και φεύγει και εύκολα αν μασήσουμε  λίγο μαϊντανό ή γαρύφαλλο…).
2)     Βράζω τα παντζάρια με τα φλούδια  μέχρι να μαλακώσουν (συνήθως αυτό το κάνω στη χύτρα ταχύτητας).Τα ξεφλουδίζω τα κόβω σε φετάκια , τα αλατίζω, τα ραντίζω με ξύδι και τα διατηρώ για πολλές μέρες στο ψυγείο. 

Αν λοιπόν χρησιμοποιήσω παντζάρια που τα έχει ήδη "πιάσει" το ξύδι,
προσέχω την ποσότητα που θα βάλω στο γιαούρτι.

11 σχόλια:

  1. Ο Αύγουστος πάντα ήταν ο μήνας των πανηγυριών σε μια άλλη εποχή όταν αυτά είχαν την ουσία τους αλλά και την απλότητα τους. Τώρα πια.....
    Δεν πάω στο χωριό Αύγουστο γιατί δεν μπορώ τις δήθεν εκδηλώσεις.
    Η σαλάτα σου είναι από τις πολύ αγαπημένες.
    Καλημέρα και Χρόνια Πολλά για τις μέρες τούτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ciao cara amica.
    La tua pantzarosalata è molto invitante.
    Venerdi ho assistito a una bellissima festa liturgica al monastero della metamorfosi del Salvatore nei pressi di Kalamos.
    Molte persone hanno portato i loro dolci preparati in casa per farli benedire.
    Mi piacerebbe sapere come vengono fatti.Sicuramente tu mi puoi essere di aiuto.Un grande abbraccio da me e dalla tua Grecia.
    Prima o poi ci incontreremo, promesso.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ααα μου αρέσει πολύ!!!!

    ξέρεις είχα στο προγραμμα να έρθω Κρήτη το Σεπτέμβρη,Χανιά.Εψαχνα για αεροπορικά αλλά δεν έβρισκα γυρισμό.

    Ευχομαι του χρόνου να έρθω επιτέλους να δω κι εγώ την καταγωγή μου

    καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι' εγώ με άδειο μπολάκι θα σας άφηνα, αν μου την φέρνατε μπροστά μου, καλή μου Βαγγελιώ. Της έχω τόσο πολύ αδυναμία τούτης της σαλατούλας που δεν λέγεται...
    Πολλές καλημέρες και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την λατρεύω, τόσο δροσερή που μπορώ να τη φάω όλη. Καλά που μου τη θύμισες για το 15Αύγουστο!!
    ΛΙΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν την είδα, είπα να κάνω βουτιά, αλλά ευτυχώς είδα την τελευταία φωτό έγκαιρα!! Θα έσπαγα τα μούτρα μου :)))
    Γεια στα χέρια σου B!!!
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξανθή μου τα ίδια σου κι εγώ... Χρόνια Πολλά και σ΄εσένα!


    Ανναμαρία αν ήξερες τα ονόματα των συνταγών κάτι θα μπορούσε να γίνει :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και λοιπόμ κλπ όχι μόνο Χανιά! Όταν έλθεις με το καλό θα ρθεις και πιο ανατολικά :-)



    Πηνελόπη ακόμη και σε όσους δεν αρέσουν πολύ τα παντζάρια, η σαλάτα αυτή κάνει ένα κλικ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λίλα και με τα νηστίσιμα της Σαρακοστής και με τα ψητά του Δεκαπενταύγουστου ταιριάζει τέλεια!



    Γιώργο καλό απόγευμα! Παντζάρια έχω, γιαούρτι έχω ό,τι ώρα θέλεις την ξαναφτιάχνουμε τη σάλάτα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. θα ερχόμουνα για 2 βδομάδες σχεδόν και φυσικά θα γυρναγαμε παντού :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Ματαίωσα κι εγώ φέτος ένα ταξίδι και δεν μου έχει έρθει καθόλου! Ας είμαστε καλά να τα πούμε του χρόνου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails