Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Σύκο γλυκό του κουταλιού

Πράσινο λαμπερό γλυκό συκαλάκι !

Οι συκιές είναι ένα από τα δέντρα που συναντάμε πολύ συχνά σε όλη τη Μεσόγειο και   φυσικά στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές της και στα νησιά.Μάλιστα, τα ελληνικά σύκα είναι πολύ καλής ποιότητας. Λέγεται ότι ο Ξέρξης αποφάσισε να καταλάβει την Ελλάδα όταν γεύτηκε τα πεντανόστιμα σύκα της!
Η εικόνα είναι "Η πτώση" του Τισιάνο από εδώ
Από τη θρησκευτική μας ιστορία, γνωρίζουμε ότι η συκιά  "έντυσε" τους πρωτόπλαστους. Το περιβόητο «φύλλο συκής» ήταν το πρώτο ένδυμα του ανθρώπου όταν αυτός συνειδητοποίησε τη γύμνια του και ντράπηκε γι αυτήν. Η παράδοση λέει επίσης ότι από συκιά κρεμάστηκε ο Ιούδας όταν συναισθάνθηκε την πράξη του.
Αρχαιολογικός χώρος Μαλίων, 6-5-2011
Στην Κρήτη έχουμε άφθονες συκιές! Και αγριοσυκιές και ήμερες. Πολλές είναι δίφορες. Δηλαδή καρποφορούν δυό φορές. Έχουμε συκιές για άσπρα, για μαύρα, για μεγάλα και μικρά σύκα. Με ελάχιστες απαιτήσεις περιποίησης, αντέχουν τα ξηρά καλοκαίρια μας .

 Πράσινα συκαλάκια για γλυκό μπορούμε να πάρουμε και από τις άγριες και από τις ήμερες. Και μάλιστα χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους ιδιοκτήτες (εκτός αν πρόκειται για κανένα γεροπαράξενο!) γιατί αυτά δεν εξελίσσονται σε βρώσιμα σύκα .

Είναι οι όρνοι ή ορνιοί, τα λεγόμενα αλλιώς ορνικά ή αρσενικά σύκα που χρησιμοποιούνται για την επικονίαση και το δέσιμο των βρώσιμων σύκων . Από τις άγριες συκιές είναι πιο πικρά αλλά δίνουν πιο μυρωδάτο γλυκό. Πρέπει να τα μαζέψουμε τις πρώτες μέρες του Μάη. Το αργότερο μέχρι της 10 του Μάη, αλλιώς γίνονται σαν φούσκες και το γλυκό μας δεν θα γίνει καλό.

Τα μαζεύουμε με γάντια ,γιατί το γάλα της συκιάς είναι καυστικό και δημιουργεί έντονη φαγούρα , παρόλο που στην πρακτική ιατρική χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κάποιων δερματικών παθήσεων όπως οι μυρμηγκιές .

Αλήθεια λέτε στην υπόλοιπη Ελλάδα τη φράση «απ’ της συκιάς το γάλα» που λέμε εμείς εδώ όταν μιλάμε για συγγένειες ή για σχέσεις που δεν είναι πραγματικές αλλά «εικονικές» ;

Οι αναλογίες των υλικών για το « σύκο γλυκό του κουταλιού» ποικίλουν. Το παλιό τετράδιο που λέγαμε και σε άλλα posts λέει 1 οκά ζάχαρη για 40 κομμάτια σύκο! Τι κομμάτια; Δείτε εδώ τρεις περιπτώσεις !

Γενικά είναι φρούτο που θέλει αρκετή ζάχαρη και γιατί πικρίζει και γιατί το σιρόπι εισχωρεί στην μικρή κοιλότητα στο εσωτερικό του και στη σάρκα του οπότε αν δεν έχουμε αρκετό θα μας στεγνώσει.

Ενδείξεις ζυγαριάς για 30 μεγάλα και 30 μικρά!
 Έχω καταλήξει στα 30-40 γραμμάρια ζάχαρη για κάθε σύκο, ανάλογα με το μέγεθός τους. Έτσι για 30 μέτρια σύκα βάζω 1 κιλό ζάχαρη και τρεις κούπες νερό.

Υλικά:


30 μέτρια συκαλάκια
1 κιλό ζάχαρη
3 κούπες νερό
½ κουταλάκι κιτρικό οξύ (το ξινό που είναι σαν κρυσταλλική ζάχαρη)
3-4 βανίλιες ή μισό κουταλάκι υγρή βανίλια
1 κομμάτι όσο ένα ρεβίθι μπλάβη πέτρα ,προαιρετικά (γαλαζόπετρα, επιστημονικά θειικό χαλκό )
Το χυμό μισού λεμονιού .
Προαιρετικά αμύγδαλα ασπρισμένα και στεγνωμένα στο φούρνο.


Επί το έργον:


Καθαρίζουμε τα σύκα φορώντας γάντια .Δηλαδή κόβουμε λίγο το κοτσανάκι και αφαιρούμε το σκούρο σημαδάκι που έχει μπροστά. Πολλές νοικοκυρές αφαιρούν και το φλούδι τους με κοφτερό μαχαιράκι. Αν είναι κομμένα στην ώρα τους και φτιάξουμε το γλυκό χωρίς να τα αφήσουμε καμιά βδομάδα στο ψυγείο, είναι περιττός κόπος.Τα βάζουμε με μπόλικο νερό να βράσουν.

Στην αρχή δεν τα σκεπάζει το νερό γιατί ανεβαίνουν ψηλά. Τα σπρώχνουμε για λίγο και μετά που αρχίζει ο βρασμός δεν χρειάζονται σπρώξιμο. Όταν βράσουν 10 λεπτά, χύνουμε το νερό , βάζουμε καινούριο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

 Αν χρησιμοποιήσουμε γαλαζόπετρα, σ’ αυτή τη φάση , μετά από τα δύο ξεπικρίσματα, τη διαλύουμε σε 1 λίτρο νερό και βάζουμε τα συκαλάκια μας για 20-30 λεπτά. Συμπληρώνουμε νερό ώστε να καλύπτονται. Τα βγάζουμε από το διάλυμα της γαλαζόπετρας και τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Τα γλυκαίνουμε μία ακόμη φορά. Δηλαδή κάνουμε ένα τρίτο βράσιμο και χύνουμε το νερό. Το τελευταίο βράσιμο πρέπει να διαρκέσει όσο χρειάζεται για να πέφτουν από το πιρούνι αν τα πιρουνίσουμε ,αλλά να μη διαλύονται. Τα αφήνουμε για αρκετές ώρες (8-10 ή από το βράδυ ως το πρωί) σε κρύο νερό.

Τα παίρνουμε ένα ένα, τα τρυπάμε με ένα ξύλινο ή μεταλλικό σουβλάκι ή μια οδοντογλυφίδα από το κοτσάνι ως τη μυτούλα και τα σφίγγουμε με το χέρι ελαφρά να φύγει το νερό που έχουν κρατήσει στο εσωτερικό τους.

 Τα αφήνουμε να στεγνώσουν απλωμένα σε χαρτί κουζίνας που το έχουμε στρώσει πάνω από πετσέτα.

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το ξινό να βράσουν για 10 λεπτά και ρίχνουμε τα συκαλάκια μας. Αυτά θα τραβήξουν σιρόπι και θα αποκτήσουν ξανά το σχήμα τους. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Τραβάμε τη κατσαρόλα από την κουζίνα και τα αφήνουμε για 24 ώρες μέσα στο σιρόπι. Επειδή το σύκο είναι σαρκώδες φρούτο, αφήνει υγρό σ’ αυτό το διάστημα και αραιώνει το σιρόπι. Προσθέτουμε τη βανίλια , το χυμό λεμονιού και τα αμύγδαλα αν βάλουμε, και  βράζουμε ξανά το γλυκό  μέχρι να δέσει το σιρόπι οριστικά. (Για το δέσιμο δείτε εδώ ).

Αν θεωρούμε ότι τα σύκα μας έχουν μαλακώσει πολύ, πριν το τελευταίο δέσιμο τα βγάζουμε από το σιρόπι, το δένουμε μόνο του, και τα ξαναβάζουμε να πάρουν μόνο μια βράση.


Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και , τα αναποδογυρίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.


Παρατηρήσεις:


1) Η γαλαζόπετρα είναι ακίνδυνη . Χρησιμοποιείται ανέκαθεν στην παρασκευή γλυκών του κουταλιού και είναι σίγουρα πιο αθώα από τα χημικά χρώματα που χρησιμοποιούνται σε άλλα τρόφιμα. Εξάλλου την ξεπλένουμε.Χρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργία για το ράντισμα λαχανικών, άρα και αυτοί που τη φοβούνται δεν μπορούν να την αποφύγουν. Παρ’ όλα αυτά δεν τρυπώ διαμπερώς τα συκαλάκια μου πριν τη χρησιμοποιήσω για να μην περάσει στο εσωτερικό τους και να φύγει με το ξέπλυμα.Ούτε  τη βράζω μαζί με τα φρούτα...


2) Το συκαλάκι είναι από μόνο του εκλεκτό γλυκό του κουταλιού αλλά χρησιμοποιείται και σαν θαυμάσιο γαρνίρισμα άλλων γλυκών. Αναμειγνύεται με παγωτό βανίλια και δίνει υπέροχο αποτέλεσμα , μπορούμε να το βάλουμε σε κέικ φρούτων και να του δώσουμε χρώμα και άρωμα, και γαρνίρει θαυμάσια τούρτες πάσης φύσεως.
Ο χαλβάς μου
Μπορούμε το στραγγίξουμε και να φτιάξουμε πολύ ιδιαίτερα σοκολατάκια βουτώντας τα συκαλάκια μας σε λιωμένη σοκολάτα.


3) Πολλοί συνδυάζουν με άρωμα γαρύφαλλου το συκαλάκι. Εγώ το προτιμώ με βανίλια( ή με τίποτα!).Το έχω για πιο ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό γλυκό, και τα κανελογαρύφαλλα μ’ αρέσουν περισσότερο στα χειμωνιάτικα φρούτα.


4) Όταν τα φρούτα για την παρασκευή ενός γλυκού είναι πικρά, τα γλυκαίνουμε με αλλεπάλληλα βρασίματα, αλλά είναι υποκειμενικό το πόσο θέλουμε να ξεπικρίσουν. Εγώ καταστρέφω ένα συκαλάκι και το δοκιμάζω. Φυσικά λαμβάνω υπόψη μου ότι θα μπουν και στο σιρόπι. Τα σύκα από ήμερες συκιές δεν θέλουν τόσες φορές βράσιμο. Εγώ το φτιάχνω σχεδόν πάντα με άγρια (γιατί είναι είπαμε πιο μυρωδάτα) αλλά μια φίλη μου που φτιάχνει το γλυκό με ήμερα σύκα κάνει πολλές φορές ένα μόνο ξεπίκρισμα και τα αφήνει και ένα βράδυ σε κρύο νερό. Φυσικά τα βράζει περισσότερη ώρα στο πρώτο βράσιμο για να μαλακώσουν , μετά κανονικά: γαλαζόπετρα, κρύο νερό, σιρόπι.


5) Δεν συνηθίζω τη γλυκόζη στα γλυκά μου. Θεωρώ ότι το λεμόνι κάνει καλή δουλειά και δεν τ΄αφήνει να ζαχαρώσουν. Αν θέλετε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μισό βαζάκι γλυκόζη. Το ξινό στο συγκεκριμένο γλυκό έχει το ίδιο ρόλο και μπαίνει από την αρχή για να εισχωρήσει με το βρασμό στο εσωτερικό του σύκου .


6) Πολλές μου βγήκαν τελικά οι παρατηρήσεις! Μια τελευταία: Αν σας αφήσει ο καιρός να βγείτε στας εξοχάς αυτό το Σαββατοκύριακο, μαζέψτε καμμιά τριανταριά να το δοκιμάσετε. Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται μεγάλη αλλά η πραγματική ενσχόληση είναι ελάχιστη!


44 σχόλια:

 1. υπέροχη ανάρτηση.!!!υπέροχο γλυκό!!!
  ευχαριστο΄υμε καλή μου!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Vita,υπέροχο γλυκό,λατρεμένη γεύση!
  Πάντα πλήρης η ανάρτησή σου με πολλές πληροφορίες.
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ευχαριστώ που υπάρχεις αλλά...εδώ στην Ιταλία που θα βρω μικρά σύκα? Τιποτα δεν έχει εδώ για να μπορείς να κάνεις γλυκά κουταλιού!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φοβερή στις λεπτομέρειες και στις πληροφορίες.
  Φοβερό και το γλυκό, από τα καλύτερα ειδικά με αμυγδαλάκι.
  Το κακό είναι ότι δεν προλαβαίνει να μείνει στο βάζο ούτε εβδομάδα :)))
  Μου αρέσει που κάθε εποχή έχει τα δικά της γλυκά του κουταλιού.
  Αναρωτιέμαι αν στο εξωτερικό εκτός από μαρμελάδες, έχουν και τέτοια. Δεν έχω προσέξει.

  Φιλιά θαλασσένια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. αγαπημένο γλυκάκι, το κακό είναι πως τρώγεται άμεσα και δε μένει για το χειμώνα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Υπέροχο γλυκό! Τέλεια η περιγραφή σου και οι φωτογραφίες. Εξηγείς τόσο καλά τα δύσκολα σημεία αυτου του γλυκού, μπράβο. Ακριβώς έτσι το φτιάχνω (χωρίς γαλαζόπετρα και βγάζοντας τη φλούδα με το μαχαίρι), ή στην κυριολεξία το έφτιαχνα μέχρι πριν από δυο χρόνια... Μου ξύπνησες αναμνήσεις με την ανάρτηση αυτή. Αγώνας δρόμου να προλάβουμε τα πρώτα σύκα. Έπρεπε να δεις τα χέρια μου μετά το μάζεμα. Ενώ φορούσα γάντια, το γάλα των σύκων πώς κατάφερνε και έτρεχε προς τους αγκώνες και τρελαινόμουν στη φαγούρα μετά. Ωραία εμπειρία όμως το γλυκό μετά. Καλό Σ/Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Τέλεια και η περιγραφή σου και οι φωτογραφίες σου και όπως μας τα εξηγείς, με τόσες λεπτομέρειες, δε μένουν απορίες. Ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες.
  Μήπως στην Κρήτη οι συκιές δίνουν πιο γρήγορα καρπό; Νομίζω πως εμείς αργότερα βλέπουμε εδώ. Αν το φτιάξω αργότερα δεν θα γίνει;
  Καλό ΣΚ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΚΑΛΗΜΕΡΑ,ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΡΩΤΑΩ ΚΑΙ ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ ΣΥΚΑΛΑΚΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αν σου πω ότι πρέπει να έφτιαξα πάνω από 10 κιλά την περασμένη εβδομάδα... Σχεδόν τα ίδια κάνουμε. Δεν βαζω γαλαζόμετρα (μια χαρά χρώμα έχουν), δεν τα στίβω και γίνονται τέλεια! Και του χρόνου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλημέρα, πέρσι έκανα αρκετά κι ακόμα υπάρχει ένα βάζο. Εδώ φαίνονται λίγο πιο αργά κι όπως φέτος ο καιρός είναι κρύος;; Στη λαική είδα λίγα αλλά δεν μου άρεσαν καθόλου, άλλωστε τα σύκα τα "κλέβεις".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Συγχαρητήρια Vita μου για μιαν ακόμη υπέροχη και λεπτομερέστατη ανάρτηση!
  Το συκαλάκι αγαπημένο μας γλυκό, γαλαζόπετρα όμως δεν βάζω, δεν ξέρω και που να την βρω!
  Το χρώμα του γλυκού σου υπέροχο!
  Φιλιά, καλό ΣΚ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Εγώ που δεν τα συμπαθώ τα γλυκά του κουταλιού, μπορώ να έχω ένα... ταπεράκι (μεγάλο...) με σοκολατοσυκαλάκια; :D Και μια απορία. Φυσικά και κατάλαβα ΟΛΗ τη διαδικασία. Η απορία έγκειται αλλού: ποιος τραβάει τις φωτογραφίες όταν και τα δύο χεράκια δουλεύουν και είναι βουτηγμένα στο σιρόπι; χιχιχιχιχιχιιχχιχι! Μην απαντάς, απλό πείραγμα :P

  Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Λατρεύω τα σύκα σε οποιαδήποτε μορφή!Σε ευχαριστούμε για την πολύ κατατοπιστική ανάρτηση!Καλό Σ-Κ,Vita μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ίριδα σ' ευχαριστώ πολύ. Ναι το συκαλάκι είναι από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού.  Χατζίκο ήταν σύμπτωση. Το ζήτησες και το είχα έτοιμο :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ελένη σ' ευχαριστώ. Και ιδιαίτερα καλοκαιρινή γεύση πράγματι!


  sandemetriobo.blogspot Εγώ σ' ευχαριστώ που έρχεσαι εδώ :-). Μακάρι να γινόταν να σου στείλω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Θαλασσένια δεν ξέρω για το εξωτερικό. Σίγουρα καραμελωμένα φρούτα έχουν. Κάτι σαν φροί γλασέ. Αλλά με σιρόπι δεν ξέρω...


  Γαστερόπληκτη μου ξεμένει κανένα βάζο τόσο που φτιάχνω, αλλά το έχω κυρίως για γαρνιρίσματα. Πιο πολύ καλοκαιρινό είναι σαν γλυκάκι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Σοφία αυτό με τα χέρια είναι θέμα. Εμένα μου τρύπησε το γάντι ένα κλαδάκι όταν τα μάζευα και την πάτησα στο "κλέψιμο" :-)


  Alla logia μπορεί. Εμείς πάντως το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Μάη τα μαζεύουμε. Φέτος είναι λίγο πιο όψιμα λόγω του καιρού

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Αλθέα δείχνει δυσκολότερο από ότι είναι τελικά. Μη το φοβηθείς. Καλή επιτυχία!


  Κική απ' ότι κατάλαβα από το post σου το φτιάχνεις με ήμερα εσύ; Δοκίμασε με άγρια κάποια φορά. Είναι πιο μυρωδάτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ξανθή μου ναι έχεις δίκιο. Τα σύκα τα κλέβεις και μάλιστα χωρίς συνέπειες τα πράσινα :-)


  Έλενα έχει ένα πιο γλυκό πράσινο με τη γαλαζόπετρα μου φαίνεται.Μπορεί να είναι και η ιδέα μου. Μια φορά που δεν έβαλα δεν ήταν το ίδιο. Σε μαγαζιά με φυτά και σε φυτώρια υπάρχει. για λίπασμα την έχουν :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Μαρίλια θα φροντίσω να ετοιμάσω τα σοκολασυκαλάκια όποτε με επισκεφτείς :-). Επιστρατεύω πότε πότε κανένα τους για τις φωτό (όχι αδιαμαρτύρητα , αλλά δεν αφήνω περιθώρια αρνήσεων :-) )


  Λένια σ' ευχαριστώ. Καλή εβδομάδα να έχουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Καλή εβδομάδα
  κάτι ήξερε ο Ξέρξης!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Καλή βδομάδα Μανουσίνα! Πολλοί κατά καιρούς ζηλεύουν τα καλούδια μας :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Δεν έχω ιδέα ποια είναι ήμερα και ποια άγρια και δεν νομίζω να ξέρω να τα ξεχωρίσω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Υπέροχη συνταγή! Μου αρέσει που δεν βάζεις γλυκόζη! Προτιμώ το σιρόπι έτσι!

  Μπράβο που γράφεις τέτοιες συνταγές Vita μου! Να μη χαθούν!

  Και μια και λέω για χαμό...
  Τα σύκα είναι κρυπτόγαμα φυτά, για να γονιμοποιηθούν απαιτούνται να υπάρχουν μέλισσες ή σφήγκες τριγύρω τους. Σε πολλές χώρες της Αφρικής εξόντωσαν τις μέλισσες και τις σφήγκες γιατί ήταν... επιθετικές. Το αποτέλεσμα είναι ότι παύουν να υπάρχουν συκιές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Κική σήμερα είχαμε "διαμάχη" με συναδέλφισσα που της αρέσουν καλύτερα τα ήμερα. Τελικά οι γνώμες διίστανται :-)


  Αγγελική αυτό με τις σφίγγες και τις μέλισσες δεν το ήξερα.Εϊχα την εντύπωση ότι η γονιμοποίηση γίνεται μόνο με ένα ιδιαίτερο έντομο
  (μου διαφεύγει τώρα το όνομά του) που ζει μέσα στους ορνιούς....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. ΑΡΙΣΤΟ!!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Αλεξία καλώς ήρθες και ευχαριστώ για το σχόλιο. Χαίρομαι που σου αρέσει η συνταγή και η παρουσίαση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. πολυ αναλυτικη συνταγη...μπραβο σας!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση έφαγα γλυκό σύκο και ανέδιδε μια συγκλονιστική μυρωδια από γαρύφαλλο μπορω να χρησιμοποιήσω??? εύη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φυσικά Εύη! Αυτά τα αρώματα των γλυκών του κουταλιού είναι δικές μας επιλογές. Βάλε τα στο τελευταίο δέσιμο!
   Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο!

   Διαγραφή
 30. Κι εγώ με τη σειρά μου ήθελα να ρωτήσω.Για πιο λόγο χρεισημοποιούμε την γαλαζόπετερα;Ευχαριστώ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς όρισες Μαρίνα. Η γαλαζόπετρα εξασφαλίζει το λαμπερό πράσινο χρώμα του γλυκού. Αν δεν σε πειράζει να έχει λαδοπράσινο χρώμα, μπορείς να την παραλείψεις. Πάντως είναι ακίνδυνη. Το έχω ψάξει το ζήτημα. Καλή επιτυχία!

   Διαγραφή
 31. Εφτιαξα το συκο αλλα μου βγηκε λιγο πικρο.Τι μπορω να κανω για να το σωσω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έκανες όλα τα ξεπικρίσματα και το άφησες ένα βράδυ σε κρύο νερό; Μου φαίνεται περίεργο. Δυστυχώς δεν ξέρω κάποια μέθοδο για να το διορθώσεις. Δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν γαρνίρισμα σε άλλα γλυκά;

   Διαγραφή
 32. Καλησπέρα. Πρώτη φορά έκανα σύκο γλυκό με σύκα που μου έφερε η γειτόνισσα κι ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή σου!
  Μόλις μοίρασα το γλυκό στα βαζάκια, το οποίο, αν και ζεστό ακόμη, είναι υπέροχο στη γεύση!! Έχω όμως να κάνω μια ερώτηση: το σιρόπι μού βγήκε λίγο, περίπου μέχρι την μέση του κάθε βάζου. Θα είναι πρόβλημα?? Υπάρχει περίπτωση να στεγνώσουν τα σύκα που δεν σκεπάζονται??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. ΕΙΜΑΙ Η ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ. ΓΛΥΚΟ ΣΥΚΟ ΚΑΝΩ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ Κ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ Κ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!!! ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΠΗΡΕ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΩΠΟ ΣΚΟΥΡΟ ΧΡΩΜΑ Κ ΔΕΝ ΕΠΗΞΕ ΚΑΘΟΛΟΥ!!!! ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΓΙΑΤΙ????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν μου έχει τύχει αυτό που λες Αρχοντούλα μου.Το σιρόπι υποθέτω ότι θα δέσει αν το βράσεις ξανά αλλά το χρώμα δεν ξέρω αν διορθωθεί. Το πιθανότερο είναι ότι φταίνε τα σύκα.

   Διαγραφή
 34. Το επιχείρησα γιά πρώτη μου φορά!Αν κ με είχαν αποθαρύνει λόγω εποχής(αργά)μα βγήκε υπέροχο!Το έφτιαξα με ήμερα σύκα κ οχι ορνούς!Μόλις το έβαλα σε βάζα!Σνίφ!!!!Μόνο 2 βγήκαν!Ειχα φτιάξει λίγα για δοκιμή!Θα ξαναφτιάξω!ΤΕΛΕΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αρχικά χαιρετώ την παρέα σας, με μια παρέμβαση μετά από τόσα χρόνια έτυχε σήμερα να διαβάσω το άρθρο σας αλλά επειδή το internet είναι χώρος από τον οποίο πολλοί άνθρωποι παίρνουν πληροφορίες χωρις κριση και τις θεωρούν αυθεντικές, σας παρακαλώ κάνετε μια διόρθωση στη δημοσίευσή σας στο κομμάτι που τονίζετε την ασφαλή χρήση της χημικής ουσίας "Θειικός Χαλκός ή CuSO4" που είναι αλλιώς γνωστή σαν γαλαζόπετρα.

  Η γαλαζόπετρα ΔΕΝ ειναι σίγουρα αθώα, ΔΕΝ είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση και ΔΕΝ περιλαμβάνεται στα εγκεκριμένα πρόσθετα των τροφίμων. Χαρακτηρίζεται σαν χημική ουσία ως ερεθιστική με μέση τοξικότητα και εγκρίνεται ως μυκητοκτόνο και αρκετά παλιότερα ως εμετικό φάρμακο (για να προκαλεί εμετό, καταργήθηκε όμως ΚΑΙ αυτή η χρήση της λόγω της τοξικότητάς της).
  ΔΕΝ είναι πιο ασφαλής από άλλα "χημικά χρώματα" καθότι όλα τα πρόσθετα τροφίμων περνούν ελέγχους ασφαλούς κατανάλωσης και όταν αποδειχθούν ως πιθανώς επιβλαβή αποσύρονται, ενώ η γαλαζόπετρα ΔΕΝ ανήκει καν στα πρόσθετα τροφίμων. Επίσης δεν είναι δυνατό να την ξεπλύνετε εντελώς καθώς τα φυτά απορροφούν υγρό από το περιβάλλον τους, έτσι και τα σύκα που έχετε στο διάλυμά της.
  Σαν εντομοκτόνο δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα γιατί δεν είναι αποτελεσματική - είναι κυρίως καλή για τις φυτικές ασθένειες που οφείλονται σε μύκητες και με αυτή εμποτίζεται και η ξυλεία για να μη σαπίζουν τα ξύλα.

  Το ότι "χρησιμοποιείται χρόνια και κανείς δεν έπαθε τίποτα" δεν αποτελεί δικαιολογία για να την αποκαλεί κανείς ασφαλή, για αρκετούς λόγους.

  Πρώτον στο γλυκό μένει μικρή ποσότητα μετά τη διεργασία και έτσι δεν λαμβάνει κανείς μεγάλη δόση για να έχει εμφανή συμπτώματα, ωστόσο τα βαρέα μέταλλα όπως ο χαλκός τείνουν κατά περιπτώσεις να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και το συκώτι και δεν απομακρύνονται από τον οργανισμό τελείως. Προκαλεί νευρολογικά προβλήματα σε υψηλή συγκέντρωση με τον καιρό.
  Δεύτερον, δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο στις χημικές ουσίες και άνθρωποι με χαμηλή ηπατική λειτουργία αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα με τη λήψη βαρέων μετάλλων.
  Τρίτον, η γαλαζόπετρα χρησιμοποιείται ως μυκητοκτόνο και φυκοκτόνο και δεν ξέρω ποιος σώφρων άνθρωπος θα χρησιμοποιούσε τέτοιες ουσίες εις γνώση του στην προετοιμασία τροφίμων για τον ίδιο ή τους δικούς του.
  Τέταρτον, προκαλεί σημαντικότατα προβλήματα όταν πετάτε το χρησιμοποιημένο υγρό - είναι τοξική για τα ψάρια, τα φύκια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς - καταστρέφει εντελώς τη θαλάσσια πανίδα στις περιοχές που απορρίπτεται και ως γνωστόν εκει καταλήγουν οι αποχετεύσεις. Το ψάρεμα δε με γαλαζόπετρα διώκεται ποινικά.

  Αν θέλετε τις ιδιότητες της γαλαζόπετρας καλύτερα χρησιμοποιείτε χάλκινα σκεύη ή χαλκινες κουτάλες όταν βράζετε το γλυκό του κουταλιού σας - και τα πλεονεκτήματα θα έχετε, και χωρίς να πάρετε υπερβολικές δόσεις του μετάλλου.
  Αν θέλετε να βγει το γλυκό σας πιο τραγανό, κάντε τη συλλογή των σύκων στη σωστή περίοδο και χρησιμοποιήστε λίγη σοδα όταν τα ξεπικρίζετε στο νερό που βράζει.

  Για παραπάνω πληροφορίες δείτε εδώ (στα αγγλικά)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Copper%28II%29_sulfate#Medical_and_public_health

  Νικολακόπουλος Νικόλας,
  Χημικός ΑΠΘ, Ζαχαροπλάστης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails