Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Σουπιές στιφάδο


Κλασικά κυριακάτικα φαγάκια της σαρακοστής, τα πιάτα με θαλασσινά. Αντί κρέατος, έχουν την τιμητική τους οι σουπιές τα καλαμάρια τα χταπόδια και οι γαρίδες. Σήμερα οι σουπιές μας, έγιναν στιφάδο!
 Όπως έλεγα στο στιφάδο με κρέας , η χαρακτηριστική «μυρωδιά» του κρητικού στιφάδου, όπως κι αν το φτιάξουμε, είναι τo κύμινο. Προσθέτουμε αρκετό φρεσκοτριμμένο κύμινο! Επίσης δάφνη και πιπέρι οπωσδήποτε. Προαιρετικά λίγο μπαχάρι, ενώ η κανέλλα και το γαρύφαλλο δεν συνηθίζονται στο στιφάδο με θαλασσινά.


Άλλη ουσιαστική διαφορά στο στιφάδο με τις σουπιές που φτιάχνουμε στην Κρήτη, είναι ότι οι περισσότερες μαγείρισσες βάζουν και λίγο από το μελάνι τους στο φαγητό. Μπορεί να σκουραίνει λίγο το πιάτο, αλλά μυρίζει θάλασσα και δένει καλύτερα η σάλτσα του.


Ας δούμε λοιπόν πώς γίνεται


Υλικά:


1 κιλό σουπιές μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους
1 κιλό κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε φετάκια όπως εδώ
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα ελαιόλαδο
1/2 -3/4  κούπας κρασί ( είτε άσπρο είτε κόκκινο)
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια (ή 1 κούπα ντομάτα και 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε  λίγο νερό)
1 κουταλιά κύμινο
1 κουταλάκι πιπέρι
Ελάχιστο αλάτι.
2-3 φύλλα δάφνης


Προαιρετικά:
5-6 κόκκους μπαχάρι η μισό κουταλάκι σε σκόνη.


Επί το έργον:


Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις σουπιές όπως έλεγα στη συνταγή «σουπιές με το μελάνι τους»


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τις σουπιές κομμένες σε μερίδες , και 1-2 από τα σακουλάκια με το μελάνι τους σπασμένα. Τις γυρνάμε μια δυο βόλτες να τσιγαριστούν και να ανακατευτούν με το μελάνι, και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, το σκόρδο, τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και τη δάφνη και ελάχιστο αλάτι για τα κρεμμύδια.

Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε σε μεσαία θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα έως ότου γίνουν οι σουπιές , μαλακώσουν τα κρεμμύδια και δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι. Προσέχουμε να μη πιάσει και κουνάμε συχνά την κατσαρόλα.

Αφήνουμε να μαρουβίσει 10 λεπτά, και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι και τηγανιτές πατάτες. Είναι πολύ νόστιμο  ζεστό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.


Παρατηρήσεις:


1) Αν οι σουπιές είναι φρέσκιες, είναι αρκετά μαύρες όσο και αν τις πλύνουμε και μπορούμε να παραλείψουμε το μελάνι.


2) Το φαγητό γίνεται ικανοποιητικό και στη χύτρα ταχύτητας. Μετά που θα βάλουμε τα κρεμμύδια, μπορούμε να κλείσουμε τη χύτρα . Μαγειρεύουμε όσο χρόνο λένε οι οδηγίες της χύτρας αλλά μετά που θα την ανοίξουμε βράζουμε με ανοικτή τη χύτρα ώστε να δέσει η σάλτσα και να μην είναι νερουλό το φαγητό.


3) Τα θαλασσινά δεν θέλουν αλάτι (τα έχει αλατίσει η θάλασσα λένε οι παλιές. Τώρα γιατί δεν έχει αλατίσει και τα ψάρια, δεν ξέρω). Βάζουμε ελάχιστο ή καθόλου για τα κρεμμύδια.

4) Οι παλιές συνταγές για στιφάδο (ακόμη και με κρέας), δεν περιέχουν ντομάτα. Το πολύ πολύ να έχουν λίγο πελτέ. Αργότερα οι νοικοκυρές έβαζαν από την σάλτσα ντομάτας που είχαν συντηρήσει για το χειμώνα σε μπουκάλια. 
Πιστεύω ότι το στιφάδο είναι από τα ελάχιστα φαγητά που γίνονται καλύτερα με σάλτσα ντομάτας ή πελτέ και όχι με φρέσκια ντομάτα. Γι αυτό συνηθίζω την κονσέρβα με ντοματάκια όταν δεν έχω πια δική μου σάλτσα. Στο σημερινό, έβαλα ντομάτα από την κατάψυξη και λίγο πελτέ. Επιβεβαίωσα για μια ακόμη φορά ότι είναι καλύτερο με ντοματάκια κονσέρβας.

29 σχόλια:

  1. Ε μα τέτοια ώρα που το ανέβασες κι εσύ!Δεν έχω μαγειρέψει ποτέ σουπιές, τις θεωρούσα δύσκολες, αλλά τώρα που το δείχνεις το βλέπω πιο κατανοητό!Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκεί που λες για το μελάνι μου τα χαλάς λιγάκι αλλά κατά τα άλλα υπέροχο είναι! Δεν το ήξερα για το κύμινο, καταγράφεται!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ τώρα γιατί δε συμπαθώ τις σουπιές;;; Ένα χταπόδι στιφάδο όμως....μμμμμ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπώ το στοιφάδο και αγαπω και τις σουπιες... τι αλλο θελω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Vita αυτό με το κύμινο στο στιφάδο δεν το ήξερα, όχι ότι βάζω πολύ κανέλα δεν αρέσει, όπως επίσης βλέπω ότι τα κρεμμύδια τα κόβετε ενώ εμείς συνηθίζουμε το στιφάδο με ολόκληρα μικρά.
    Κάθε τόπος τα δικά του.
    Το μελάνι δεν το συνηθίζω παρόλο που την πάτησα στην Αγγλία κι έφαγα ένα ριζότο μαύρο που ήταν από μελάνι σουπιάς.Μου είπε δε ένας φίλος, γνώστης αυτών, ότι θέλει ειδικό πλύσιμο για να το χρησιμοποιήσεις οπότε λέω άστο για μια ακόμη φορά.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ λαχταριστό το φαγητό σου και πολύ καλές οι φωτογραφίες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τα αγαπημένα μου φαγητά αλλά με κύμινο δεν έχω φτιάξει ποτέ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στις σουπιές στιφάδο λέμε ΝΑΙ!, γιατί ειναι ενα πολύ νόστιμο φαγητό, ειδικά ο τρόπος που το μαγειρεύεις (το μελάνι τους δίνει την θαλασσένια γεύση)..ειναι αξεπέραστο!!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. kalimera sas.ayto to fagaki den ixa tin tyxi na to dokimaso,kai to diko sas fenete poli laxtaristo,kai to kymino tha tou dini ksexoristi geusi.
    kali eudomada sas euxome,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω ότι είναι ένα φαγάκι που αν το ξεκινήσω, δεν θα ... σταματάω;-)
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα.Αγαπημενο πιατο με τον κλασσικο τροπο.Με μελανι και κυμινο δεν το εχω φτιαξει φαινεται ομως πολυ ενδιαφερον.Μπαινει στα υπ οψιν για τη Σαρακοστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μμμ... και με τα κρεμμυδάκια κομμένα σε φετούλες, όπως ακριβώς τα θέλει ο αντρούλης μου!
    θα του το φτιάξω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. EΔΩ ΣΤΝ ΚΡΗΤΗ ΕΜΑΘΑ ΝΑ ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ!..
    ΕΝΑ ΦΑΓΗΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ!!
    ΚΑΙ ΜΕ ΚΥΜΙΝΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ!!
    ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!
    ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά απο τα χεράκια σου θα το έτρωγα.
    Το στιφάδο μου αρέσει γενικότερα.
    Τραβάει πολύ ψωμάκι..

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν το έχω κάνει ποτέ, αλλά έτσι που το δείχνεις με δελεάζεις.

    Φιλιά θαλασσένια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νόστιμο το στιφάδο, με σουπιές δεν έχω φτιάξει, με μανιτάρια έφτιαξα προχθές και θα το ανεβάσω σήμερα. Αχ αυτό το κίμινο, όποτε το μυρίζω με ταξιδεύει στην Κρήτη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αθηνά μου υπάρχουν δύσκολα για σένα που φτιάχνεις αριστουργήματα; Σίγουρα οι σουπιές είναι πιο εύκολες από πολλά δημιουργήματά σου!



    Έφη μου και βέβαια γίνονται και χωρίς το μελάνι τους! Ούτως ή άλλως είναι νόστιμο φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μαρίνα μου και με χταπόδι ωραίο είναι.Τα υπόλοιπα υλικά εξάλλου ίδια είναι...



    Ελπινίκη μου τότε να το φτιάξεις. Θα σου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ξανθή πηγαίνει υπέροχα στο στιφάδο το κύμινο. Αν σου αρέσει σαν μπαχαρικό είμαι σίγουρη πως θα το βρεις ταιριαστό.


    Δήμητρα ευχαριστώ.Θεωρώ μεγάλο κοπλιμάν αυτό με τις φωτογραφίες γιατί κάθε φορά μου βγάζουν το λάδι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λίλα την επόμενη φορά βάλε σε μια μικρή ποσότητα για δοκιμή. Πιστεύω πως θα σου αρέσει.



    Ριρή πολλοί διστάζουν με το μελάνι τελικά.Πρέπει να τους κάνουμε το τραπέζι να δουν τη νοστιμιά
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Βασιλική είναι εύκολο και τα υλικά βρίσκονται πιστεύω παντού.Πρέπει να το δοκιμάσεις κάποια στιγμή.


    Έλενα δεν έχεις άδικο :-). Και η σαλτσούλα του με φρέσκο ψωμάκι είναι πειρασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. crispy καλώς ήρθες! Αν σ' αρέσει με τον κλασικό τρόπο είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει με αυτές τις προσθήκες.



    Μπέτυ μου είδες; Έτσι τα κόβουμε εμείς τα κρεμμυδάκια εδώ κάτω :-). Σπάνια βρίσκουμε κρεμμυδάκια στιφάδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λούρδη σ΄ευχαριστώ. Εσύ που το δοκίμασες το στιφάδο το κρητικό έχεις πειστική άποψη για τη γεύση του :-)


    Μάριον σ' ευχαριστώ.Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω ένα μεζέ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Θαλασσένια δεν το βρίσκεις
    πολύ εύκολο; Και να δεις και πόσο νόστιμο είναι!




    Μανουσίνα και με μανιταράκια υπέροχό είναι το νηστίσιμο στιφάδο. Το κύμινο όπως θα ξέρεις μέχρι και στο λουκάνικο το κρητικό δίνει μυρωδιά! Όντως το χρησιμοποιούμε πολύ στην Κρήτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αστέρι ευχαριστώ πολύ. Σου κάνω το τραπέζι όποτε θέλεις :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γίνεται άραγε το ίδιο νόστιμο και με κατεψυγμένες καθαρισμένες σουπιές ;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμε πολύ καλό γίνεται και με κατεψυγμένες. Εγώ δεν τις παίρνω καθαρισμένες για να μη χάσω το μελάνι τους, αλλά μια φίλη μου δεν τις θέλει μαύρες και το φτιάχνει χωρίς μελάνι. Η μαμά μου ισχυρίζεται ότι είναι καλύτερο με κατεψυγμένες γιατί με τις φρέσκιες παραμαυρίζει :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τα μεγάλα πνεύματα...Αυτό το φαγητό μαγείρεψα σήμερα...Υπέροχες οι σουπιές στιφάδο...Καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails